Královehradecká diecéze letos slaví 350 let od svého založení. Tento jubilejní rok byl také vyhlášen diecézním Rokem povolání. Při té příležitosti píše biskup Jan Vokál každý měsíc dopis mladým. Zde si můžete přečíst jeho únorové vydání.


Milí mladí přátelé,

Povolání k lásce je vaším základním povoláním,“ řekl blahoslavený Jan Pavel II. před sedmnácti lety mládeži shromážděné před naší hradeckou katedrálou. Opravdu se tak můžeme dívat na každé povolání: jeho základem je vždycky láska. Nikdy nic jiného. Přijetí povolání není sebezápor, bolestivé odříkání, ale naopak – „zamilování se“. Zamilování se do Krista

Aby život nebyl jen přežíváním, aby měl jiskru a páteř, musím pro někoho žít. A pro křesťana je to v první řadě Kristus. Je to podobné, jako když se do
sebe zamilují dva lidé a rozhodnou se žít společně v manželství, tedy plněji, v dobrém i ve zlém. Aby se jim to dařilo, jejich rozhodnutí má být postaveno na lásce ke Kristu, stejně jako povolání duchovní: Pane, mám Tě rád/ráda a vydávám se tou cestou lásky k Tobě, kterou mi Ty sám určíš. 

O Pánu Ježíši víme, že nás miluje bezmezně a vždy. Naším úkolem je naslouchat mu a jít této jeho lásce vstříc. Nečekat, až nás zaplaví jako jednostranný cit. Nestěžovat si, že nic necítíme. Abychom si mohli zamilovat Krista, musíme ho hledat a následovat, aktivně ho poznávat skrze Písmo a život Církve, její svátosti. Jinak bychom byli v situaci člověka, který si zoufá, že marně hledá lásku druhých, aniž by vycházel z domu, aniž by se pro druhé rozhodl a měl účast na jejich společenství. 

Církev Ti nabízí právě společenství lásky Kristovy. Proto stojí za to zapojit se do jejího života. V tomto společenství není místo pro samotu. Zvu Tě do něj!

Váš biskup Jan Vokál

Už jsi četl/a i lednový dopis mladým?