Stal se chudým, abychom zbohatli z jeho chudoby. (srov. 2 Kor 8,9) O tento úryvek z Písma se opírá papež František ve svém poselství k postní době. Zamýšlí se nad tím, jak nás může inspirovat evangelijní poselství o chudobě a výzva k chudému životu.


Nejdříve nám František připomíná Ježíšův příklad, který se stal chudým a zařadil se mezi nás - zástup hříšníků. A to vše z lásky k nám, "abychom my zbohatli z jeho chudoby". "To je způsob, který si zvolil, aby nás utěšil, zachránil a osvobodil od naší ubohosti."

Taková chudoba, která nás osvobozuje, je podle Františka láska a milosrdenství. "Co nám dává pravou svobodu, pravou spásu a pravé štěstí, je jeho milosrdná, něžná a sdílející láska." Touto "chudobou Krista" bychom měli žít i my, pouze ona má moc proměňovat svět.

Dále nám papež ukazuje rozdíl mezi bídou a chduobou: "Bída není totéž co chudoba. Bída je chudoba bez důvěry, bez solidarity a bez naděje." I my se máme snažit proměnit bídu ostatních: "Pán nás zve, abychom byli radostnými hlasateli poselství o milosrdenství a naději!"

Toto shrnutí Františkova poselství k postní době je opravdu velmi stručné. Přečti si ho radši sám/sama. :-) poselstvi_k_postni_dobe.pdf