Královehradecká diecéze letos slaví 350 let od svého založení. Tento jubilejní rok byl také vyhlášen diecézním Rokem povolání. Při té příležitosti píše biskup Jan Vokál každý měsíc dopis mladým. Zde si můžete přečíst jeho březnové vydání.


Milí mladí přátelé,

postem se připravujeme na Velikonoce, ale víme, že Ježíš z něj svým čtyřicetidenním pobytem v poušti učinil také přípravu na povolání. Do ústraní se totiž vydal předtím, než zahájil své veřejné působení. Podle Evangelia tam hladověl a ďábel ho pokoušel. Až teprve potom se vrátil v síle Ducha do Galileje a učil v synagógách. (srov. Lk 4)

Od mladých lidí někdy slýchám, že na svoje otázky, jakou cestou se mají v životě vydat, nedostávají jasnou odpověď. Ptají se, kde ji mají hledat. Ježíš na to říká: Následujte mě! Co tedy udělal On? Nejprve se vydal do ústraní a postil se. V poušti se zřekl nejen chleba, ale i pozemské vlády nad všemi královstvími světa, kterou mu nabízel ďábel. Z pouště se vrátil v síle Ducha, připravený uskutečnit své poslání Mesiáše.

Víme, že bez takového postního odříkání se neobejde žádné křesťanské povolání. V rodinách je to například věrnost, stálost a úcta k životu, v duchovním povolání poslušnost, celibát či panenství. Dnešní svět na tyto závazky zaměřuje velkou pozornost a mimořádně ho provokují. Často totiž nechápe, že nejde v první řadě o zřeknutí se něčeho, ale o zřeknutí se pro něco, o odložení proměnlivých a dočasných lákadel ve prospěch věčného Božího království. Právě k němu nás Bůh povolává – ať už skrze manželství, duchovní povolání či jiný jemu oddaný způsob života.

Ze srdce Vám žehnám, aby Vás tato postní doba posílila právě na cestě k Vašemu povolání. Abyste se na ni vydali povzbuzeni, v síle Ducha.

Váš biskup Jan

Další dopisy mladým najdeš v rubrice Z křesťanského světa.