Jak řešit konflikty? A zvláště pak ty, které vznikají v církvi? Jednu z cest nám nabízí papež František v této promluvě pronesené v neděli 18. 5. na Svatopetrském náměstí.


Dobrý den, drazí bratři a sestry,

Dnes nám čtení ze Skutků apoštolů ukazuje, že také v prvotní církvi se objevují první napětí a první neshody. V životě konflikty existují, problémem je, jak jim čelit. Až do té doby byla jednota křesťanské obce favorizována příslušností k jedinému etniku a jediné kultuře, té židovské. Jakmile se však křesťanství, které je určeno všem národům, otevírá řeckému kulturnímu prostředí, zmizí tato homogenita a vznikají první těžkosti.

Tehdy se vzmáhá nespokojenost, objevují se stížnosti, mluví se o zvýhodňování a nerovném zacházení. A děje se to i v našich farnostech! Pomoc komunity lidem v nouzi – vdovám, sirotkům a chudým vůbec – jako by privilegovala křesťany hebrejského původu oproti těm ostatním.


(Foto: flickr.com, creative commons)

Tváří v tvář tomuto konfliktu se tedy apoštolové chopí situace, svolají širší shromáždění učedníků a společně o této otázce diskutují. Všichni. Problémy se totiž nevyřeší tím, že se bude dělat jako by neexistovaly! Jak krásná je tato konfrontace mezi pastýři a ostatními věřícími! Dojde se tak k rozdělení úkolů. Apoštolové učiní návrh, který všichni přijmou: oni se budou věnovat modlitbě a službě Slova, zatímco sedm mužů, jáhnů, bude sloužit při stole chudým. Těch sedm nebylo vybráno proto, že byli odborníky na podnikání, nýbrž proto, že byli poctiví a měli dobrou pověst, byli plni Ducha svatého a moudrosti. A byli ustanoveni k této službě vkládáním rukou apoštolů.

A tak se od oné nespokojenosti, oněch stížností, řečí o zvýhodňování a nerovném zacházení dojde k řešení. Konfrontací, diskusí a modlitbou se v církvi řeší konflikty. Konfrontací, diskusí a modlitbou; v jistotě, že řeči, závist a žárlivost nemohou nikdy vést ke svornosti, harmonii a pokoji. Také zde Duch svatý dovršil očekávání, což nám umožňuje chápat, že ponecháme-li vedení Duchu svatému, dovede nás k harmonii, jednotě a respektování různosti darů a talentů. Rozuměli jste dobře? Žádné klevety, žádná závist a žárlivost. Jasné? (aplaus)

Panna Maria kéž nám pomáhá být poddajnými Duchu svatému, abychom dovedli vzájemně se mít v úctě, stále hlouběji se sbližovat ve víře a lásce a mít otevřené srdce pro potřeby bratří.

Zdroj: radiovaticana.cz