Královehradecká diecéze letos slaví 350 let od svého založení. Tento jubilejní rok byl také vyhlášen diecézním Rokem povolání. Při té příležitosti píše biskup Jan Vokál každý měsíc dopis mladým. Zde si můžete přečíst jeho květnové vydání.


Milí mladí přátelé,

tento měsíc začíná celosvětovým Týdnem modliteb za duchovní povolání (5. až 11. května). Protože naše diecéze prožívá Rok povolání, rád bych každého z Vás poprosil, abychom společně přidali ještě jeden týden. A to konkrétně modlitbou růžence, která se tak hodí k měsíci květnu, tradičně mariánskému. 

Prosím Vás tedy, abyste se v libovolném květnovém týdnu každý den od neděle do soboty pomodlili jeden desátek růžence za kněžská a řeholní povolání v naší diecézi. Věřím, že i jediný desátek v celém společenství diecéze dojde u Pána vyslyšení. Proto k této modlitbě zvu i Vaše rodiče, prarodiče a další blízké. 

(Foto: Lawrence OP, flickr.com, creative commons)

Růženec není příliš oblíbený u lidí, kteří ho dobře neznají a mají s ním malou zkušenost. I mně v mládí připadal zdlouhavý, zdálo se mi možná vhodnější modlit se vlastními slovy. Navenek to totiž vypadá, že v růženci jde jen o automatické opakování předem daných veršů. Ve skutečnosti to tak není. Růženec je modlitbou meditativní, spojenou s mimořádně velkým požehnáním. Jeho řád je prastarý a mnoha staletími osvědčený způsob, jak se skutečně soustředit na pravou osobní modlitbu.  

Cílem tedy není upírat pozornost k významu každého slova. Jejich opakování nám naopak pomáhá vytvořit jakýsi prostor, v němž můžeme rozjímat o spáse a o svém životě ve světle jednotlivých biblických tajemství i o konkrétních úmyslech. Můžeme odevzdat svou mysl Bohu skrze Matku Boží a spolu s ní, nestavět do popředí jednotlivé věty, které Pán stejně zná dříve, než je vyřkneme, ale prodlévat celým srdcem a duší v Jeho blízkosti, prosit, chválit Ho  a naslouchat Mu.

Proto Vás prosím, abyste se k této modlitbě za povolání v diecézi v jednom květnovém týdnu přidali a nenechali se odradit počátečními obtížemi. K tomu Vám ze srdce žehnám!

Váš biskup

+ Jan

Další dopisy mladým najdeš v rubrice Z křesťanského světa.