Královehradecká diecéze letos slaví 350 let od svého založení. Tento jubilejní rok byl také vyhlášen diecézním Rokem povolání. Při té příležitosti píše biskup Jan Vokál každý měsíc dopis mladým. Zde si můžete přečíst jeho červnové vydání.


Milí mladí přátelé,

víte, proč nejsme na žádné důležité rozhodování sami? Po Ježíšově Nanebevstoupení jsme dostali Ducha Svatého. A právě v Něm mezi námi Bůh dál zůstává a působí. Svět tedy neopustil, nenechal nás, abychom znovu bloudili v hříchu, je tady a stále nás doprovází svou přítomností a nabídkou odpuštění, stále nás oživuje a posvěcuje.

Ducha Svatého však nemají všichni. Ježíš výslovně říká, že ho Otec dá jen tomu, kdo ho přijme.

foto: seminarianvoitus, flickr.com, creative commons

Ti z Vás, kteří si nejsou ještě jisti, kterým směrem se v životě vydat, by se tedy měli otevřít právě Duchu Svatému. Církev k tomu má konkrétní svátost, Biřmování. Někdy na ni trochu zapomínáme a nesprávně ji upozaďujeme. Tato pečeť Ducha Svatého, nesmazatelná proměna duše, je ve skutečnosti tím, co potřebujeme, abychom šli v životě správným směrem. Na její přijetí není nikdy pozdě. Přál bych si proto, abyste k ní přistoupili nejen Vy v mladém věku, ale zvali k ní třeba i svoje rodiče či prarodiče, pokud tuto svátost dosud nepřijali.

Když Ježíš vysílá své učedníky do světa, ujišťuje je, že nejsou sami a že jim dá poznat pravdu. Klade jim na srdce, že se nemusejí bát, zda budou mluvit moudře a nacházet správná slova, tedy zda jejich služba bude dokonalá podle lidských měřítek. Mají přijmout Ducha Svatého a vydat se směrem, kterým právě On vane. Ty z Vás, kteří stále hledají odpověď na otázku, kam je Pán volá, proto vybízím, aby se denně v modlitbě obraceli k Duchu Svatému a jemu se svěřovali. Směr, který udává, totiž spolehlivě vede k Otci.

Všem Vám vyprošuji, abyste Ducha Božího přijali, doopravdy Ho milovali a nechali se jím provázet.

Váš biskup

+ Jan

Další dopisy mladým najdeš v rubrice Z křesťanského světa.