Královehradecká diecéze letos slaví 350 let od svého založení. Tento jubilejní rok byl také vyhlášen diecézním Rokem povolání. Při té příležitosti píše biskup Jan Vokál každý měsíc dopis mladým. Zde si můžete přečíst jeho červencové vydání.

 

Milí mladí přátelé,

křesťan bez Matky Boží je sirotek. A také křesťan bez Církve je sirotek. Křesťan potřebuje tyto dvě ženy, dvě matky, dvě panny: Církev a Matku Boží. A pokud si chcete otestovat správnost svého křesťanského povolání, je třeba se ptát: Jak je to s mým vztahem k těmto dvěma Matkám?“ To řekl papež František při svém letním setkání s mládeží z římské diecéze ve vatikánských zahradách, před tamní Lurdskou jeskyní. S Církví i s Pannou Marií tedy musíme ve svém životě počítat, protože nám byly Bohem dány jako velký dar, přirozená cesta k Němu.

Mateřství Panny Marie se velmi projevuje právě při volbě povolání – víme, jak moc je povolání dítěte ovlivněno vedením rodičů. Matka Boží nás doprovází k definitivní volbě povolání, protože ona doprovázela svého Syna na cestě Jeho poslání, která byla tak tvrdá a bolestná. Ona nás doprovází pořád,“ řekl papež František.

Rád bych, aby slova Svatého otce zasáhla i Vás, mládež z hradecké diecéze. Povolání se vždy odvíjí od společenství – rodiny, farnosti, řehole a podobně. Když se ptáme, jaké je naše místo ve světě, musíme se zároveň ptát, jaké je naše místo v Církvi. A prvním, kdo nás uvádí do vztahů s ostatními, je právě matka. Pán Ježíš nám sám daroval svoji matku Marii ve chvíli, kdy trpěl na kříži, dal jí velkou moc k tomu, aby nás chránila a vedla k Bohu jako svoje děti, aby nám byla průvodkyní k Němu.

Těžko bychom nacházeli vyrovnané vztahy v rodině Božích dětí, pokud bychom vedle Matky, která nám byla Bohem dána, chtěli žít jako sirotci.  

Ze srdce Vám všem žehnám, abyste takovými sirotky nikdy nebyli!

Váš biskup

+ Jan

Další dopisy mladým najdeš v rubrice Z křesťanského světa.