Snad nikdo nepřehlédl lednové události v Paříži - vraždění v redakci Charlie Hebdo. Svět ovládly transparenty, placky "Je suis Charlie", pochody, diskuze, rozhovory, sociální sítě a média toho byla plné a všichni "byli Charlie"... Jak jsme na tom teď, kdy radikální muslimové opět vraždili, ale v mnohonásobném měřítku? Víme o tom vůbec nebo je svět lhostejný k tomu, že 148 křesťanů, mučedníků, bylo zavražděno pro svoji víru?

Ve čtvrtek, 2. dubna 2015, útočníci z islámistické radikální skupiny al-Shabaab vpadli do prostor Garissa University College v Keni a zabili 148 lidí. Jejich cílem byli „nevěřící“ – tzn. křesťani. Výběr obětí byl jednoduchý – pouhá odpověď na otázku „Jsi křesťan?“. A kdo se ke své víře přiznal, byl na místě zastřelen.

V telefonátu agentuře AFP se k útoku přihlásilo hnutí Šabáb skrze svého mluvčího Sheikha Aliho Mohamuda Rage. Ten odůvodnil čin skutečností, že„Keňa je ve válce proti Somálsku a naši lidé tedy mají povinnost zabít každého, kdo je proti Šabábu,“ tedy hnutí napojeného na Al-Kájdu. Somálská organizace útočí v Keni ve větší míře od roku 2011, kdy Nairobi zahájilo vojenskou operaci v Somálsku.

Reakce ze světa přišla okamžitě. Teroristický čin odsoudily USA, Francie a generální tajemník OSN Pan Ki-mun. Papež František samozřejmě také ihned reagoval.

 „Hluboce zarmoucen pro nezměrnou a tragickou ztrátu na životech (…) ujišťuje Svatý otec o svých modlitbách a duchovní blízkosti rodinám obětí a všem Keňanům v tuto bolestnou chvíli,“ napsal v telegramu vatikánský státní sekretář Pietro Parolin. Papež podle něj svěřuje oběti do Božího milosrdenství a prosí o útěchu pro všechny zarmoucené.

„Ve spojení se všemi lidmi dobré vůle na celém světě odsuzuje Svatý otec tento nesmyslně brutální čin a modlí se za změnu srdcí jeho pachatelů. Vyzývá také všechny, kdo mají moc, aby znásobili své úsilí o spolupráci se všemi muži a ženami v Keni v zastavení takového násilí a urychlení příchodu nového období bratrství, spravedlnosti a míru,“ napsal také Parolin.

Jak se ale k těmto událostem staví média a veřejnost? Kolik jsme zaznamenali facebookových statusů, úvodních fotek na profilech vyjadřující náklonost obětem a pozůstalým, kolik článků v novinách a hlavních zprávách v televizi, kolik z našich přátel o této děsivé události vůbec ví? Redaktoři z Charlie Hebdo často chodili na hranici, nebo spíše ZA hranice úcty k ostatním náboženstvím, nerespektovali a netolerovali vyznání druhých. A v kontrastu s oběťmi v Keni?

To byli mladí perspektivní studenti, kteří „pouze“ vyznali svoji křesťanskou víru a to tváří v tvář smrti. Hrdinové. Mučedníci.

Dokázali bychom takto zemřít pro naši víru i my? Pomozme obětem tohoto hrůzného násilného zločinu a jejím rodinám a blízkým alespoň modlitbou a šířením této zprávy s prosbami o modlitby za duše zemřelých, za naději a útěchu pro pozůstalé a za mír ve světě a mezi náboženstvími.

Zdroj: www.tisk.cirkev.cz a www.cestaplus.sk

Foto: facebook