Papež František: „Církev potřebuje odvážnou věrnost manželů!"

O radikální oddanosti mužů svým ženám i úloze církve v manželství hovořil papež František během své středeční (6. května 2015) generální audience.

„Milovat jako Kristus miluje církev - to vyžaduje odvahu,“ prohlásil papež František během své katecheze o kráse manželství, kterou pronesl k věřícím shromážděním ve středu 7. května 2015 na Svatopetrském náměstí.

Ilustrační foto: T. D.

Na téma svazku mezi mužem a ženou hovořil papež jen den poté, co schválil dekret o hrdinských ctnostech manželů Sergia Bernardiniho a Domeniky Bedonniové, což je důležitým krokem na cestě k jejich blahořečení.

Manželství je mnohem víc než „květinová výzdoba, šaty a fotografie“, začal papež svou promluvu.

Křesťanské manželství je obrazem lásky mezi Kristem a církvi„Nepředstavitelná důstojnost!“ řekl František, podle kterého je tento duchovní rozměr vztahu „vznešený a revoluční“ a zároveň „jednoduchý a dosažitelný každému muži a každé ženě, kteří se svěřují Boží milosti“.

Milovat vlastní ženu jako Kristus miluje církev

Papež František se v této souvislosti obrátil k přítomným mužům, kterým připomněl slova sv. Pavla, podle něhož mají milovat své ženy tak, „jako Kristus miloval svou církev a vydal sám sebe za ni“„A vy, zde přítomní manželé, rozumíte tomu? Milovat vlastní manželku jako Kristus miluje církev – to je míněno vážně, nikoli žertem! Účinek této radikální oddanosti požadované po muži láskou a důstojností ženy podle příkladu Krista, musel být v samotné křesťanské komunitě mimořádný.“

V této oblasti vzájemného respektu a oddanosti manželů přineslo evangelium podle papeže „semínko novosti“, jež v průběhu dějin kultury pomalu zrálo, nakonec však převážilo.

Církev je zapojená do každého manželství

Jak dále uvedl František, církev plně zapojená do příběhu každého manželství: Roste jeho úspěchy a strádá jeho nezdary. „Musíme se však vážně ptát: Přijímáme my sami jakožto věřící a také jako pastýři až do nejzazších důsledků tento nerozlučitelný svazek dějin Krista a církve s dějinami manželství a lidské rodiny? Jsme ochotni tuto odpovědnost na sebe seriózně brát? Znamená to, že každé manželství jde cestou lásky, kterou Kristus chová k církvi. A to je velkolepé!“ prohlásil papež.

Církev potřebuje věrnost manželů

Církev podle papeže potřebuje „odvážnou věrnost“ manželů. Směr cesty Božího lidu je totiž podle Františka vyznačen navždy, a jedná se o „trasu lásky, mít rád tak, jak miluje Bůh“.

„Muži a ženy dostatečně odvážní, aby nesli tento poklad v ´hliněných nádobách´ svého lidství, jsou bytostným zdrojem pro církev a pro celý svět. Bůh jim za to natisíckrát žehnej!“ zakončil František svou promluvu během generální audience.

Zdroj: tisk.cirkev.cz, Radio Vatikán