Prohlášení předsedy a místopředsedy ČBK k současné situaci migrantů

V reakci na nedělní výzvu papeže Františka, kterou plně podporujeme, znovu potvrzujeme naši připravenost podílet se na pomoci lidem, kteří jsou nuceni utíkat ze svých domovů, a zapojit se do procesu integrace uprchlických rodin do české společnosti. V oblasti akutní pomoci jsme již jako církev zapojeni a na déle trvající proces integrace cizinců do české společnosti se připravujeme v rámci expertní skupiny ministerstva vnitra.

Děkujeme za modlitební semknutí všech křesťanů i lidí dobré vůle a za prosby o útěchu těm, kterým sami nedokážeme pomoct. Zároveň vyjadřujeme radost ‎z aktivního přístupu věřících, z jejich odvahy a ochoty pomoci lidem v krizi. Nelze totiž zůstat jen u pasivních debat, je třeba jednat.

Morálním garantem ČBK pro uprchlíky z krizových oblastí byl jmenován předseda rady pro lidská práva Iustitia et Pax biskup Václav Malý. V rámci našich příprav aktivní pomoci jsme dnes pověřili Charitu ČR, aby byl nejpozději ke dni 24. září 2015 spuštěn registrační web, kde budou shromažďovány nabídky pomoci.

Charita ČR v současnosti hledá cesty, jak pomoci lidem v oblastech vzniku migrační vlny a spolu s Caritas Internationalis se zde podílí na finanční i materiální pomoci. Důležitá je také její pomoc uprchlíkům, kteří se již dostali do Evropy a ČR.

 

Plně respektujeme roli státu, který má v procesu přijímání a integrace uprchlíků primární roli a jsme si vědomi toho, že nelze ignorovat migrační legislativu a bezpečnostní hlediska. V souladu s prohlášením ČBK a předsednictva ERC ze dne 4. července 2015 jsme však v rámci našich kapacit stále připraveni nabídnout maximální pomoc.

Znovu apelujeme na příslušné mezinárodní a státní autority (především OSN, EU), aby nezůstávaly u snahy řešit pouze aktuálně viditelné důsledky, ale zaměřili se na koncept dlouhodobé a komplexní pomoci včetně odstranění příčin migrační vlny. Klademe také důraz na nezbytnou podporu postižených v jejich domovských zemích a vyzýváme k podniknutí dalších kroků zabraňujících nuceným útěkům. Jsme připraveni přispět k diskusi při hledání nejlepšího řešení.

Žádáme farnosti a řády, aby cestou připravovaného registračního formuláře nabídly svou pomoc, kterou předem projednají  i na úrovni místních samospráv a charit.

Závěrem chceme všechny vyzvat: prověřujme pravdivost informací a šiřme pouze informace pravdivé a ověřené. Vyvarujme se příklonu k iracionálním projevům ze strany extrémistů a nenechme se opanovat strachem. Hledejme cesty pomoci uprchlíkům, ve kterých uvidíme konkrétního člověka s jeho životním příběhem. Zodpovědně zvažme dobrou vůli pomoci potřebným s přihlédnutím k dlouhodobosti a náročnosti závazku.

Také prosíme všechny křesťany, aby neustávali v modlitbách za všechny lidi, kteří v zoufalství z různých příčin opustili své domovy.

Informace bude průběžně podávat Charita ČR.

 

V Praze 10. září 2015

kardinál Dominik Duka, OP

předseda ČBK

Jan Graubner

místopředseda ČBK