Přijmout uprchlíky. V každé farnosti se postarat o jednu rodinu. Tak se vyjadřuje papež k aktuální problematice imigrace.

 

„Všechny farnosti, náboženské obce, kláštery a svatyně celé Evropy přijměte každá jednu rodinu a ukažte tak pravý význam evangelia,“ říká hlava církve. Sám chce jít příkladem a vatikánské farnosti se chystají přijmout první uprchlické rodiny.

Jen v České republice je celkem asi 2 418 farností, ale každá má svobodnou volbu, jestli se k této výzvě přidá.

 Česká biskupská konference už nabídla pomoc začátkem července, kdy biskupové vydali prohlášení, že pokud vláda neboli ministerstvo vnitra bude žádat o pomoc, tak vyzvou své farnosti, aby se do této pomoci aktivně zapojily. Koordinuje to všechno ale ministerstvo vnitra, takže záleží na tom, aby se česká vláda k danému problému postavila s rozhodností.

Česká Katolická církev a Ekumenická rada církví nabízí v rámci vztahů mezi státem a církvemi spolupráci s přijetím křesťanských imigračních rodin. „Vnímáme naléhavost potřeby solidarity s oběťmi válek a náboženské nenávisti, ale zároveň i obavy naší společnosti plynoucí ze současného přílivu migrantů v Evropě“ uvedli katoličtí biskupové českých a moravských diecézí a členové ERC.

Je potřeba aktivní pomoci bližním, kteří jsou v ohrožení života a stávají se oběťmi xenofobního nahlížení.

Dobrým příkladem může být například i finský premiér Juha Sipila, který nabídl svůj dům běžencům a zároveň Finsko vyzval, aby ukázali solidaritu s věřícími.

 

 

Zdroj: zprávy.idnes.cz, lidovky.cz