Na svátek Neposkvrněného početí Panny Marie, 8. 12. 2015, papež František sloužil na Svatopetrském náměstí mši svatou, při níž zahájil Svatý rok milosrdenství a otevřel Svatou bránu v bazilice sv. Petra.

(Foto: tisk.cirkev.cz)

Zároveň připomněl také 50. výročí od konce druhého vatikánského koncilu, z jehož dokumentů se četlo hned v úvodu slavnosti, aby připomněli jeho silný odkaz.

Počátky historie hříchu v zahradě Eden, jak čteme v knize Genesis, odráží naši vlastní každodenní zkušenost, upozornil František. Jsme neustále v pokušení neposlušnosti: „Je to neposlušnost, která se projevuje jednáním bez ohledu na Boží vůli.“ Historii hříchu nelze chápat bez kontextu Boží lásky a odpuštění, „protože pokud by záleželo pouze na hříchu, člověk by byl nejzoufalejší ze všech stvoření. Ale přislíbený triumf Kristovy lásky objímá vše v otcově milosrdenství,“ uvedl Svatý otec a pokračoval:

Tento mimořádný Svatý rok milosrdenství je dar milosti. Vstoupit do ní znamená objevit hloubku otcova milosrdenství, které objímá všechny a jde naproti každému osobně. Je to On, který nás hledá. Je to On, který nám přichází naproti.

Svatý rok podněcuje k otevřenosti, upozornil František na závěr promluvy a vyjádřil přání, abychom neodhlíželi od samaritánského ducha druhého koncilu a průchod Svatou branou nás přiměl právě k zaujetí postoje milosrdného samaritána.

Po svatém přijímání se přistoupilo k samotnému otevření Svaté brány, jednoduchému obřadu, avšak s hlubokou symbolikou.  Papež se zastavil před prahem brány, aby pronesl modlitbu. Po zvolání slov žalmu „otevřte mi brány spravedlnosti, vejdu jimi, abych vzdal díky Hospodinu,“ papež otevřel bránu a vstoupil dovnitř, kde se zastavil k tiché modlitbě. Následoval jej emeritní papež Benedikt XVI., po něm pak další kněží, řeholníci a laici.

Následně se pak přesunuli k oltáři a u hrobu svatého Petra byl celý obřad ukončen.

(Foto: radiovaticana.cz)

Tradice Svatého roku byla založena koncem 13. století. Zatímco řádné Svaté roky se vyhlašují pravidelně vždy po 25 letech, mimořádné vyhlašuje papež. Příští řádný rok připadne na rok 2025, minulý mimořádný vyhlásil papež Jan Pavel II. roku 1983 jako připomínku výročí Kristova úmrtí před 1950 lety.