Týden památky sv. Valentýna je ponejvíce týdnem romantické zamilované lásky. V manželství mají však místo vedle ní i starosti a neshody každodenního soužití, na které valentýnské květiny nemusí vždy stačit k tomu, aby manželství neskončilo rozchodem. I o tom je Národní týden manželství, probíhající právě teď po celé České republice.


 Z pohledu katolické církve je manželství svátost a je nerozlučitelné; a jako takové je nezbytným základem pro rodinu. Mnoho párů však vstupuje do manželství velmi pozdě, až s příchodem prvních dětí, případně do něj nevstoupí vůbec. „Je-li manželství jen kus papíru, proč se lidé tolik bojí do něj vstoupit? Jde-li o tak bezvýznamný krok, proč ho neudělat? Veřejně tak deklarujeme, že je naše láska tak velká, že jsme ochotni k závazku vůči druhému,“ říká koordinátor Týdne manželství Petr Adame.

Organizátoři z Cetra Generaceakci připravují jako impuls k zamyšlení nad budováním vztahu pro celý život – nejen pro pár samotný, ale i pro jejich nejbližší, zejména děti. „Ukazuje se, že především v prvních letech nesezdaného soužití je pravděpodobnost rozpadu vztahu až pětkrát větší než u tradičního manželství. Míra stability vztahu rodičů má přitom ohromný vliv na budoucnost a úspěch dětí. Oddací list tedy možná je stále velmi efektivním způsobem, jak vyjádřit, že beru svého partnera vážně a že chci, aby můj vztah vydržel,“ dodává Adame.

 

Akce Týdne manželství probíhají ve větších městech ve všech krajích republiky. Například ve Zlíně bude po celý únor výstava svatebních oznámení a výstava dětských soutěžních prací „Recept na šťastné manželství.“ Speciální sérii rozhovorů nabízí i Rádio 7 a každodenně v navazujícím týdnu TV Noe. Manželství se bude věnovat i Sobotní frekvence Proglasu a za pozornost stojí rozhovor s odbornicí Marií Novákovou na DVTV, kde mluví o manželství jako o vztahu, o který je třeba neustále pečovat. Přehled mediálních výstupů i nejbližších akcí přináší i oficiální stránka celé akce na Facebooku.

Národní týden manželství vznikl původně ve Velké Británii, do Česka se dostal poprvé v roce 2007. V současnosti se připravuje každoročně ve více než dvaceti zemích na světě, například v Austrálii, Maďarsku, Německu i USA. Akci podporuje mimo jiné Ekumenická rada církví a Česká evangelikální aliance.