Minulý týden se papež František setkal se svým protějškem v ortodoxní církvi, patriarchou moskevským Kirillem. Pravoslavná církev není jednotná, jako římskokatolická, Kirill je však hlavou její nejvlivnější části a setkání s papežem na Kubě bylo historicky prvním setkáním nejvyšších představitelů obou vyznání. František ho uvítal zvoláním: „Bratře, bratře, jsme bratři, konečně!“a třikrát políbil patriarchu na tvář.

 

 

Po více než dvouhodinovém soukromém rozhovoru na letišti v Havaně společně podepsali devítibodové prohlášení, v němž žádali zastavení zabíjení křesťanů zejména v oblasti blízkého a středního východu, solidaritu k trpícím a vzájemně podpořili duchovní sjednocení křesťanů různých církví ve světě. Oba také vyzvali mladé lidi, aby „neukrývali talent v zemi“ a nebáli se jít zvěstovat Krista. Plné prohlášení přeložené do českého jazyka přineslo Radio Vaticana.

 

 První setkání papeže a moskevského patriarchy v dějinách pozitivně hodnotí i ruská strana. Podle zpravodajského portálu Russia Today setkání přináší novou naději - a podle slov samotného patriarchy: "Teď bude vše jednodušší". Zatím není jasné, zda se s papežem v blízké době setká znovu. Po setkání však Kirill pronesl: "Potkali jsme se ve správný čas na správném místě. Chci zdůraznit, že toto se stalo z Boží vůle."

 

 

Po setkání s patriarchou odletěl papež na oficiální návštěvu Mexika. Tuto středoamerickou zemi navštívili i oba jeho předchůdci, Jan Pavel II. dokonce pětkrát, nicméně papež František si přál dostat se i na místa, kam oni nešli. Podíval se tedy například do onkologické nemocnice, setkal se s domorodými indiány a bude sloužit mši svatou ve městě Ciudad Juarez, ležícím na hranicích se USA, nechvalně proslulém obchodem s drogami a vysokou kriminalitou. Bude to jeho poslední den v Mexiku a přenos celé události můžete sledovat na TV Noe.

 

 

 

 

 

Zdroj obrázků v textu: Radio Vaticana