Patří k nejrychleji blahořečeným, šestého září bude navíc prohlášena za svatou. Matce Tereze z Kalkaty, která zasvětila svůj život pomoci trpícím, papež František definitivně přiznal dva zázraky, uzdravení Indky s nádorem v břiše a muže z Brazílie s poškozením mozku. Oběma pomohla modlitba k matce Tereze.

Radostnou zprávu oznámil papež na setkání s kardinály, společně s daty svatořečení dalších čtyř. Jsou to zakladatel Kongregace Mariánských otců Neposkvrněného početí Nejsvětější Panny Marie Stanislaw Papczyński,  švédská zdravotní sestra Maria Elizabeth Hesselbladová, mučedník z Mexika José Luis Sánchez del Río a dominikán z Ergentiny José Gabriel del Rosario Brochero, uvedla Katolická tisková agentura.

 

 

Matka Tereza se narodila v Makedonii, ve Skopje roku 1910. Vstoupila do kongregace Naší paní z Loreta v sedmnácti letech, jméno přijala po své patronce sv. Terezii z Liseaux. S řádem se dostala do Kalkaty, kde opustila klášter, aby se mohla plně věnovat trpícím, chudým a nemocným leprou.Postupně se k ní přidávaly další ženy, až vznikl v roce 1950 náboženský institut Misionářek lásky.

 

 V roce 1979 obdržela Matka Tereza v Oslu Nobelovu cenu míru. I přes vážné zdravotní problémy cestovala v 80. a 90. letech po celém světě, aby otevírala nové řeholní domy a přijímala sliby řeholnic své kongregace. Naši zemi navštívila Matka Tereza poprvé ještě za komunistického režimu 9. listopadu 1984, kdy se s ní veřejnost mohla setkat v kostele sv. Ignáce v Praze 2. Podruhé přijela v květnu 1990. Zemřela 5. září 1997 v Kalkatě, kde je také pohřbena. Na jejím jednoduchém hrobě je napsaný verš z Janova evangelia: „Milujte se navzájem, jako jsem já miloval vás,“ napsal portál Církev.cz.