V sobotu Dominik Duka sloužil v pražské katedrále bohoslužbu ke cti sv. Vojtěcha. Během ní zároveň udělil zlatou Svatovojtěšskou medaili astrofyzikovi Jiřímu Grygarovi a politologovi Alexandru Tomskému a stříbrnou Svatovojtěšskou medaili novináři Luďkovi Navarovi, řediteli Diecézního muzea v Řezně Hermannu Reidelovi a bývalé představené benediktinek sestře Lucii Wagner. 

V některých českých médiích v minulém týdnu rezonoval rozhovor Tomáše Halíka pro ČT24 a následná reakce na něj ze strany České biskupské konference. Shrnutí vývoje přinesl například portál Christnet.

Papež František získal mezinárodní ocenění Řád úsměvu, které navrhují děti z celého světa. Cenu uznala v roce 1979 Organizace spojených národů. V minulosti získal Řád úsměvu také Jan Pavel II. nebo Matka Tereza.

V noci z neděle na pondělí se objevily nenávistné nápisy na zdech a oknech pražského sídla Diakonie Českobratrské církve evangelické v Belgické ulici. Na oknu byl nápis “Smrt HateFree” a dveře polité barvou. Terčem podobného vandalství se staly i další instituce, které pomáhají uprchlíkům. „Nenecháme se zastrašit. Diakonie byla, je a bude místem otevřeným a bezpečným pro všechny bez rozdílu. Už proto, že naše práce stojí na křesťanských základech. Nenávist není řešení,“ řekl ředitel Diakonie ČCE Petr Haška.

Prahu navštíví v květnu jeden z nejvýznamnějších filosofů dnešní doby kanadský profesor Charles Taylor. Je držitelem několika prestižních cen, včetně Templetonovy ceny z roku 2007 za celoživotní dílo. Se svým příspěvkem k tématu spirituality v kontextu sekularizované společnosti vystoupí na semináři, který se bude konat ve večerních hodinách 11. – 12. května ve Velké aule Filozofické fakulty UK v Praze.
Zdroj fotografie: archiv organizátorů pražské návštěvy

 V pátek večer se do červena zbarví fontána v Římě Fontana di Trevi, jako upozornění na křesťany pronásledované pro svou víru. Během události, kterou pořádá italská pobočka papežské nadace Kirche in Not, vystoupí také příbuzní a přátelé několika zavražděných křesťanů.