Pokud vás zajímá, kde ve světě pomáhá česká církev, pomůže vám nová aplikace portálu církev.cz. Zobrazuje 180 konkrétních míst po celém světě a zároveň slouží jako rozcestník k jednotlivým projektům, které české církve a Papežská misijní díla v České republice zastřešují. Více najdete zde.

 

Slavnostní galavečeře ku příležitosti nedávné návštěvy čínského prezidenta se zúčastnil i arcibiskup Dominik Duka. Podle svých vlastních slov bral účast na večeři jako manifestaci náboženské svobody a rovněž předal čínskému prezidentovi dopis, ve kterém žádá o dodržování lidských a náboženských práv v Číně. Jeho plné znění si můžete přečíst zde. K dalšímu čtení můžeme doporučit kázání Tomáše Halíka, které pronesl během mše za oběti komunistického režimu v Číně v právě v ten den.

 

Českou republiku opouští část iráckých křesťanů, která k nám přišla v rámci projektu Generace 21. Portál Christnet.cz přinesl rozhovor s publicistou a teologem Danem Drápalem s příhodným názvem "Proč se to nepovedlo".

 

V sobotu procházely Prahou asi tři tisícovky lidí v rámci každoročního “Pochodu pro život”, pořádaného Hnutím pro život - proti potratům. Letos se osobně pochodu zúčastnili i arcibiskup pražský kardinál  Dominik Duka a plzeňský biskup František Radkovský a prošli spolu s účastníky celou trasu pochodu z Klárova až na Václavské náměstí. Fotogalerii pochodu a rozhovory s přítomnými připravil např. pražský Deník.

Naopak demonstrace proti zpřísnění zákona o potratech se konaly v Polsku. Podrobný popis přinesl portál Christnet.cz.

 

 Papež František vyhlásil v neděli speciální sbírku na pomoc válkou zmítané Ukrajině na 24. dubna. Sbírka bude probíhat ve všech katolických kostelích v Evropě.

 

 Sobota 2. dubna byla výročím smrti papeže Jana Pavla II. Nastoupil do úřadu v roce 1978 jako první neitalský papež po bezmála půl tisíciletí, zemřel v roce 2005. Za svůj život absolvoval rekordních 104 papežských cest a blahořečil a svatořečil více lidí, než jeho předchůdci dohromady.