Církev organizuje vlastní program ku příležitosti výročí narození císaře a českého krále Karla IV. Hlavní harmonogram publikovala Česká biskupská konferece.

Přes šest milionů korun se vybralo ve sbírkách na podporu českých účastníků Světových dnů mádeže v Krakově. Finance poslouží na levnější ubytování pro Čechy v polských diecézích, podporu zájemců z vícečlenných rodin nebo méně movitých poměrů.

Během setkání v Krakově bude účastníkům k dispozici také wifi zdarma a multijazyčná mobilní aplikace. „Krakov bude Světový den mládeže sociálních médií. Očekáváme dva miliony mladých. Avšak jestliže si představíme, že každý z nich má alespoň 500 přátel na síti, dostat se na jednu miliardu (oslovených lidí) není utopií,“ řekl mluvčí polské biskupské konference Pawel Rytel Adrianik.

V pátek uplynulo pětatřicet let od atentátu na papeže Jana Pavla II. „První život jsem dostal, druhý mi byl darován před deseti lety,“ řekl Karel Wojtyla později v roce 1991.

 

V Hradci Králové proběhne již třetí ročník akce Týden otevřených kostelů.  Pořadatelé na letošní rok připravili například zahradní slavnost nebo divadelní představení. "Snahou je, abychom se my křesťané otevřeli ostatními lidem, abychom je pozvali na společný program a odbourávali vzájemné předsudky," řekl vedoucí projektu Jan Linhart. Kostely budou otevřené od 22. do 28. května, uvedl portál Christnet.

Papež František souhlasil s vytvořením komise, která by prozkoumala roli jáhenek (diakonek) v prvotní církvi a případně možnost obnovení jáhenství pro ženy. "Myslím, že církvi prospěje vyjasnění tohoto bodu. Řeknu, aby se něco takového udělalo,“ řekl papež. Neznamená to však, že k reálnému svěcení žen v dohledné době skutečně dojde.

 

   Zdroj fotografie: archiv ČBK