Novým pomocným biskupem brněnským je Mons. Ing. Mgr. Pavel Konzbul, Dr. K sobotě 21. května jej jmenoval papež František. Nový biskup již představil i svůj erb, v němž kombinuje symboly svého rodného Brna s heslem z Janova Evangelia: „Já jsem ta cesta, pravda i život“. Po domluvě se svým světitelem, diecézním biskupem Vojtěchem Cikrlem, přijme biskup Pavel Konzbul biskupské svěcení  v den  slavnosti diecézních patronů sv. Petra a Pavla dne  29. června 2016  ve 14.00 hodin.

 


Mons. Pavel Konzbul, pomocný biskup brněnský

 

Srdečně zveme na Campfest2016 - hudební festival, pořádaný týmem mládežnických vedoucích různých  křesťanských církví na Slovensku. Vystoupí na něm například skupina Christafari ze Spojených států, hrající "Gospel Reggae", nebo Rivers&Robots z Velké Británie se svými skladbami v indie stylu. Festival proběhne o víkendu 4. - 7. srpna na Ranči Kráľova Lehota (zhruba mezi Popradem a Litptovským Mikulášem).

Padesát tisíc lidí z Německa i celého světa se právě účastní jubilejního 100. ročníku Katolických dnů v Lipsku. Akce, která potrvá do 29. května, nabídne přes 1.000 bodů programu týkajících se aktuálních témat, jako jsou uprchlická krize, evropská identita nebo přítomnost věřících v nekřesťanském prostředí.

 Papež František přijal 23. května 2016 ve Vatikánu zástupce komunity sunnitských muslimů Ahmada al-Tájiba, imáma káhirské mešity Al-Azhar. Schůzka proběhla pět let od doby, kdy papež Benedikt XVI. odsoudil útok na křesťanský kostel v Alexandrii a vyzval egyptskou vládu k ochraně místních křesťanů, po čemž mešita Al-Azhar ohlásila přerušení dialogu se Svatým stolcem. Rozhovor s imámem přineslo rádio Vaticana.

Portál cirkev.cz spustil novou aplikaci pro vyhledávání bohoslužeb bohosluzby.cirkev.cz. Oproti předchozí verzi má propracovanější vyhledávání, lépe se zohledňuje místní názvy či zobrazuje kontakty.  

Benedikt XVI. reagoval na nedávné výroky, podle kterých dosud nebylo zveřejněno celé tzv. třetí fatimské tajemství. Jak uvedl emeritní papež, taková tvrzení jsou čirými výmysly. Takzvané třetí fatimské tajemství je text, který sepsala v roce 1944 portugalská řeholnice a svědkyně fatimských mariánských zjevení Lucie dos Santos na pokyn svého biskupa a který byl doručen do Vatikánu v roce 1957. Zveřejněn byl v roce 2000 na pokyn Jana Pavla II. s doprovodným komentářem tehdejšího kardinála Ratzingera.

Papež František jmenoval kardinála Dominika Duku svým zvláštním vyslancem pro slavnostní eucharistii u příležitosti 1700. výročí narození sv. Martina z Tours, která bude slavena 9. července 2016 v maďarském Szombathely.

Při výročí mučednické smrti Jana Husa v roce 2015 přijal papež František delegaci z České republiky, v níž byli i zástupci Českobratrské církve evangelické. Setkání se konalo při příležitosti Bohoslužby smíření s Bohem a mezi křesťany s prosbou o odpuštění k 600. výročí upálení mistra Jana Husa. Synod Českobratrské církve na svém letošním zasedání schválil návrh odpovědět na Františkův iniciativní krok ke smíření. Do Vatikánu se tak rozhodli poslat děkovný dopis, jehož plné znění najdete zde.

K odpolednímu čtení doporučujeme rozhovor s církevním historikem a knězem Tomášem Petráčkem na téma "Tradice není recyklace hotových řešení", který připravil portál Christnet.cz

Již jen do konce května je možné soutěžit o 50% slevu na účastnický poplatek na letní setkání s papežem Františkem v Krakově. Podrobnosti k "Videosoutěži" najdete zde. Chystáte-li se do Krakova, doporučujeme připojit se do centrálního informačního společenství Krakov 2016.

Poslední květnové pondělí rovněž proběhne závěrečný webinář ze série "Bezpečněji online" s výkonným ředitelem národního centrabezpečnějšího internetu Jiřím Palyzou. Více o semináři najdete zde.

 

 

foto: Martina Jandlová (tisk.cirkev.cz)