Srdečně zveme na Campfest2016 - hudební festival, pořádaný týmem mládežnických vedoucích různých  křesťanských církví na Slovensku. Vystoupí na něm například skupina Christafari ze Spojených států, hrající "Gospel Reggae", nebo Rivers&Robots z Velké Británie se svými skladbami v indie stylu. Festival proběhne o víkendu 4. - 7. srpna na Ranči Kráľova Lehota (zhruba mezi Popradem a Litptovským Mikulášem). Je možné zúčastnit se i jako dobrovolník.

Otec Jedna Balík doporučuje ke čtení svědectví o. Andrzeje Halmeby, který pracuje v Sýrii pro papežskou charitativní nadaci Kirche in Not - o následcích ekonomického embarga Evropské unie, které ve výsledku ztěžuje Syřanům přístup například k lékům a potravinám.

Kompletní vývoj mediální kauzy mezi Tomášek Halíkem a Českou Biskupskou konferencí detailně zpracovala reportáž ČT24. Její záznam v archivu je k nalezení zde.

Plzeňská diecéze prožila velkou slavnost - první biskupské svěcení na svém území. Z rukou kardinála Dominika Duky je přijal nový - a v pořadí teprve druhý - plzeňský biskup Tomáš Holub.

Arcidiecéze v jihokorejském Soulu jmenovala 45 mladých studentů tzv. mladými misionáři milosrdenství, s cílem sdílet radost Evangelia se svými vrstevníky, ale především také pracovat sami na sobě. „Mladí lidé budou svědčit o své víře mezi svými vrstevníky“, řekl P. Stephan Kim Sung-hoon, vedoucí sekce pro mládež. „Věříme, že je velký rozdíl mezi tím, když káže kněz nebo když k nám mluví kamarád,“ dodal.

 

Brzy bude blahořečen františkánský arcibiskup Vinçenc Prennushi a 37 druhů, kteří zemřeli mučednickou smrtí za komunistického režimu v Albánii. Papež František schválil vydání příslušných dekretů o mučednické smrti. Františkán a albánský arcibiskup Vinçenc Prennushi byl uvězněn a zemřel proto, že nepřijal komunistický návrh na vytvoření albánské národní církve, oddělené od Říma.

Téměř 400 tisíc korun předal minulý týden P. Petr Gatnar do rukou představitelů několika církví působících v iráckém Kurdistánu. Pro kněze sloužící těm, kdo byli ze svých domovů vyhnáni tzv. Islámským státem (IS), je mezi sebou na Zelený čtvrtek vybrali jejich kolegové z olomoucké arcidiecéze. „Peníze budou použity převážně na podporu kněží těchto církví, pouze malou část, 1500 dolarů, jsme darovali chlapeckému sirotčinci při chaldejském katolickém klášteře ve městě Al-Kúš,“ vysvětlil P. Gatnar.

Ke čtení k odpolední kávě doporučujeme text Katolického týdeníku o P. Tomáši Holcnerovi - faráři a dobrovolném hasiči z Křižanova na Vysočině. 

 

 Fotografie: archiv cirkev.cz