Vedení Oxfordské univerzity oficiálně schválilo udělení čestného doktorátu, deseti osobnostem, mezi nimiž je i český teolog a filozof Tomáš Halík. Před ním obdrželi čestný doktorát Oxfordské univerzity pouze tři Češi, prezident Masaryk (1927), prezident Beneš (za války, v březnu 1940) a prezident Václav Havel (1998). Slavnostní promoce se bude konat v Oxfordu 22. června.

Ve věku 100 let zemřel ve čtvrtek 26. května 2016 kardinál Loris Capovilla, osobní sekretář svatého Jana XXIII.

Foto: Riccardo Ciccone, CC BY-SA 4.0

Na Šalamounových ostrovech, kde obyvatelé nemohou snadno cestovat, putuje brána milosrdenství po místních společenstvích na loďce. Iniciativa vyvolala nečekaný ohlas i smíření kmenových konfliktů. Místní biskup Lucian Capelli tak doslovně naplnil výzvu papeže Františka, podle které má Svatý rok milosrdenství dosáhnout ke všem, především k lidem na periferii a k těm nejvzdálenějším. Luciano Capelli bývá přezdíván „létajícím biskupem“. Navštěvuje totiž vesnice své diecéze za pomocí ultralehkého letadla, aby „překonal lidskou i duchovní izolaci kmenů“. Dopravní prostředek i sám pilotuje.

 Spolek „Svatá Ludmila 1100 let“ pořádá 2. června 2016 od 13.30 hodin v Arcibiskupském paláci na Hradčanech debatu u kulatého stolu s názvem Kněžna a světice Ludmila: Lokalita – Region – Svět. Účast přislíbili přední čeští archeologové, historikové a kunsthistorikové.

Mladí lidé z celého světa se mohou papeže ptát „na cokoliv, co mají na srdci, ať již ze zájmu, pochybnosti nebo ze zvědavosti“. Své odpovědi Svatý otec vydá posléze knižně. Projekt, který je dostupný v pěti světových jazycích, realizuje nakladatelství Mondadori společně s organizací Scholas Occurentes a startupem eFanswer. Z otázek budou vybrány některé, na něž papež odpoví v nové knize nazvané „Ptejte se. Mé odpovědi na vaše otázky“. To umožní Františkovi, aby se věnoval širokému spektru témat, o nichž dosud nehovořil.

Národní pouti do Krakova se zúčastnilo na šest tisíc českých věřících. Účastnili se i biskupové a kardinál Dominik Duka, v rámci vlastní poutě se rovněž představovali zástupci křesťanských médií. Velká účast Čechů překvapila i samotného krakovského arcibiskupa Stanisława Dziwisze, který ve svém pozdravu s úsměvem podotkl, že by Polsko mělo přehodnotit představu o víře v Česku. 

Misijním projektem Dny víry oslaví ostravsko-opavská diecéze ve dnech od 5. do 12. června své dvacáté narozeniny. Veřejnost čeká bohatý kulturní, společenský, vzdělávací i evangelizační program.

V průběhu Dnů víry se uskuteční mj. i každoroční všeobecně známá „Noc kostelů“ (10. června) a festival „Slezská Lilie“ (ve dnech 11. až 12. června).