Kardinál Dominik Duka vyjádřil soustrast francouzskému velvyslanci po teroristickém útoku v Nice. "Rád bych vyjádřil upřímnou soustrast spolu s vyjádřením solidarity nad zavražděnými, ale i zraněnými ve Vašem krásném městě Nice... Ujišťuji Vás o modlitbě, kterou provází věřící Římskokatolické církve v České republice tak těžce zkoušenou Francii," napsal kardinál. Svou účast vyjádřil rovněž papež František.

Katolický kněz, disident, průvodce lidí na okraji společnosti, poutník František Lízna se 11. července 2016 dožívá 75 let. Kromě vězňů se ve své pastoraci zaměřuje na Romy (ze solidarity k nim přijal romské občanství), bezdomovce či jinak sociálně izolované lidi na okraji společnosti. Za vynikající zásluhy o demokracii a lidská práva v roce 2001 propůjčen Řád Tomáše Garrigua Masaryka; roku 2003 mu nadace Charty 77 udělila Cenu Františka Kriegla a je mj. i držitelem Ceny Celestýna Opitze za příklad v péči o nemocné (2012).

5. listopadu 2016 bude svatořečeno 38 duchovních, kteří byli zabiti za bývalého komunistického režimu v Albánii. Svatořečení se uskuteční ve městě Skadaru. Pronásledování členů náboženských institucí začalo v Albánii po roce 1945, kdy se moci ujali komunisté. Vláda pak v roce 1967 v zemi zcela zakázala náboženství a prohlásila Albánii za první ateistický stát na světě, uvedla ČBK.

130 cyklistů z celé České republiky si dalo v pátek 15. července 2016 sraz v Praze, aby se následující den vydali na cyklopouť do Krakova. Ve středu se potom jiný peloton cyklopoutníků vydá z Olomouce směr Vatikán, kde se účastníci mají 10. srpna setkat s papežem Františkem. Druhou pouť vymysleli manželé Blaťákovi z Olomouce, rodiče těžce postižené pětileté Lucie, kteří chtějí touto cestou upozornit na potřeby i potíže rodin s postiženými dětmi a získat duchovní podporu papeže.

Tiskového středisko Svatého stolce zveřejnilo program papežovy cesty do Gruzie a Ázerbájdžánu, která se má uskutečnit ve dnech 30. září až 2. října 2016. Bude to papežova již druhá návštěva oblasti Kavkazu v tomto roce. Pozvání přijal od gruzínského pravoslavného patriarchy Ilji II. a dalších náboženských i státních představitelů.

Katolické charismatické konference, na níž jste mohli narazit i na stánek signály.cz, se zúčastnilo přes sedm tisíc lidí, píše portál Christnet. Ohlédnutí za programem sepsala Hana Farná. Další ročník konference se uskuteční 5.– 9. července 2017.

 

(Zdroj fotografie: ČBK)