Biskupové udělili na Velehradě tradiční ocenění významným osobnostem. Pro tento rok obdržel Řád sv. Cyrila a Metoděje sochař Petr Váňa za přínos současnému duchovně zaměřenému umění a za významný podíl na snahách obnovit mariánský sloup na Staroměstském náměstí v Praze. Děkovné uznání ČBK získal Jan Soukup, významná postava současné církevní architektury a inspirátor duchovních aktivit zejména v plzeňské diecézi. Pamětní medaili ČBK biskupové udělili profesorům Janu Sokolovi a Vladimíru Smékalovi, stálicím kritické diskuze v rámci české a moravské intelektuální scény, uvedla ČBK

Hnutí Fokoláre uspořádalo v Mnichově ekumenické setkání přes tří set křesťanských komunit a hnutí v rámci iniciativy Společně pro Evropu. Papež František zaslal účastníkům akce videoposelství. Jeho český překlad najdete na stránkách ČBK.

 

 

 Papežovu videopodporu si zasloužila i kampaň "Mír v Sýrii je možný", kterou spustila celosvětová federace katolických Charit Caritas Internationalis. Ve čtyřminutovém poselství vybídl papež k modlitbám za ukončení konfliktu: „Vyzývám k modlitbám za mír v Sýrii a za její národ – u příležitosti modlitebních vigilií a dalších iniciativ, které by zvyšovaly povědomí o tamní situaci ve skupinách, farnostech a společenstvích, s cílem šířit poselství míru, poselství jednoty a naděje.“ Celý text výzvy najdete zde.

Biskupská konference přinesla text homilie, kterou pronesl kardinál Dominik Duka v maďarském Szombathely u příležitosti 1700. výročí narození sv. Martina. Na tuto slavnost papež jmenoval pražského arcibiskupa svým zvláštním vyslancem.  

 

V rámci zachovávání dobrých vztahů se státem i kraji se biskupové římskokatolických diecézí v republice rozhodli vzdát všech soudních majetkových žalob, které s jednotlivými kraji vedli. K tomuto vstřícnému kroku též vyzvali řády a kongregace působící v naší zemi.

 

Foto: archiv ČBK