V syrském Aleppu probíhá jeden z nejničivějších městských konfliktů moderní doby. Uvedl to předseda Mezinárodního výboru Červeného kříže Peter Maurer. V posledních týdnech ve městě zesílily boje, které si vyžádaly stovky mrtvých. Veřejné služby nefungují, desetitisíce lidí jsou zde uvězněny bez pomoci. „Nikdo není na žádném místě v bezpečí. Ostřelování je neustálé, školy i nemocnice jsou všechny ve směru palby. Lidé žijí ve stavu strachu. Rozměr utrpení je obrovský," dodal Mauer. 
Kvůli extrémní situaci bylo v Aleppu vyhlášeno 72 hodin postu a modliteb za mír, které vrcholily o slavnosti Nanebevzetí Panny Marie. Stejně jako při podobných modlitbách v loňském roce se i letos alespoň vrátila do města voda. Čtyřiceti kamionům se také podařilo doručit potravinovou pomoc.

Papež František se sešel s 21 syrskými uprchlíky, kteří díky jeho pomoci získali útočiště v Římě. Popovídal s nimi o jejich nových začátcích v Itálii a dětem rozdal dárky. O uprchlíky se od začátku stará komunita Sant´Egidio.

Navštívil rovněž skupinu žen, které byly v minulosti nuceny k prostituci a nyní žijí pod speciální ochranou. Učinil tak v souladu se svým slibem, že během Svatého roku milosrdenství uskuteční jeden pátek v měsíci skutek milosrdenství.

Čtrnáct zástupců biskupských konferencí ze střední a východní Evropy se sejde v Bratislavě, aby diskutovali o současné migrační krizi, záležitostech rodiny a hlubší vzájemné spolupráci napříč střední a východní Evropou. Hostem bude i kardinál Dominik Duka. Summitu se na začátku září zúčastní zástupci z téměř všech postkomunistických zemí – od Albánie až po Litvu. 

Jen Bůh, žádný člověk, může skutečně porovnat hodnotu náboženství. Homilii Tomáše Halíka na téma zneužívání úryvků textů vytržených z kontextu svatých písem (z 14. srpna) můžete najít na portálu Christnet.cz