V pondělí (8. srpna) zemřel irský kněz Edward Daly, který proslul svým hrdinstvím při zachraňování účastníků masakru v irském městě Londonderry v roce 1972. Bylo mu 82 let. Britskými vojáky bylo tehdy postřeleno téměř třicet lidí z protestního pochodu Severoirské asociace pro občanská práva. Daly sám pomáhal přímo na místě raněným a později sehrál i významnou roli ve vzájemném usmiřování mezi katolíky a protestanty.

 

Zahájení olympijských her v Riu podpořil mimo jiné i papež František. „Přeji si, aby ve světě, který žízní po míru, toleranci a smíření, duch olympijských her inspiroval všechny – účastníky i diváky – aby ‚bojovali dobrý boj‘. Kéž si přejí získat jako ocenění nikoli medaili, nýbrž cosi mnohem cennějšího – vytváření společnosti, v níž vládne solidarita založená na uznání toho, že jsme všichni členy jediné lidské rodiny, nezávisle na rozdílné kultuře, barvě pleti či náboženství,“ prohlásil František. Olympiáda v katolickém Rio de Janeiru, jehož symbolem je socha Krista Vykupitele, přináší i zvýšenou aktivitu místních věřících. Na 200 katolických dobrovolníků využije letošních her k šíření evangelia mezi návštěvníky her.

A zatímco se miliony mladých lidí účastnily programu s papežem Františkem v Krakově, zhruba 1,200 Syřanů se navzdory bombardování sešlo v Aleppu, aby zde slavili národní verzi Světového dne mládeže. Papeži poslali fotografie i pozdrav na videu. „Pořádat něco takového v době války není snadné. Měli jsme mnoho těžkostí, ale snažili jsme se je překonat,“ uvedl salesiánský kněz Pier Jabloyan, který patřil do pořadatelského týmu akce.

Vyznamenání českobudějovické diecéze, zlatá medaile sv. Auraciána, má svého prvního držitele. Je jím českobudějovický rodák Jan Kotous. Medaile se získává za mimořádné přispění k rozvoji diecéze. Kotous již dříve obdržel několik ocenění, mimo jiné i za práci pro řád Maltézských rytířů.

U příležitosti Světového dne mládeže představila Papežská rada pro rodinu online kurs afektivní a sexuální výchovy pro dospívající a mladé. Stránky http://www.educazioneaffettiva.org nabízí v pěti světových jazycích on-line kurs, který má vést krok za krokem k celkovému a harmonickému rozvoji mladého člověka a pomoci mladým lidem „objevit krásu vzájemného darování a hledání štěstí skrze dar těla i ducha. Skrze jazyk těla se sexualita a emoce projevují jako dynamika, která pomáhá k plnému prožívání v každodenním životě,“ uvádí autoři.

Při návratu z Krakova přeletěl v neděli papež František také nad územím ČR. Při té příležitosti zaslal telegram prezidentovi Miloši Zemanovi. Telegramy obvykle papež posílá při svých cestách nejvyšším představitelům zemí, jejichž prostorem prolétá.

Jeho text zní:

Jeho Excelenci Miloši Zemanovi, prezidentovi České republiky, Praha

Zatímco mě můj zpětný let do Říma vede přes území České republiky, opětovně zdravím Vaší Excelenci a vaše spoluobčany, a ujišťuji vás o svých modlitbách za mír a blaho národa

papež František