Přes 14 milionů lidí se za prvních osm měsíců zúčastnilo oslav Roku milosrdenství. Podle poslední statistiky datované 19. srpna 2016 připutovalo do Říma přesněji 14.202.277 věřících (toto číslo zahrnuje ty, kdo se registrovali online a zúčastnili se některé z oslav Svatého roku nebo prošli Svatou branou vatikánské baziliky).

Papež František během poslední generální audience vůbec poprvé odložil připravenou katechezi. S přítomnými věřícími se namísto toho modlil růženec za obyvatele střední Itálie, které v noci zasáhlo zemětřesení. „Skutečně velmi mě rozechvělo, když jsem slyšel starostu obce Amatrice, který říkal: ‚Naše obec již neexistuje‘, a když jsem se dozvěděl, že mezi oběťmi jsou i děti. A proto chci ujistit o modlitbě všechny tyto lidi (…). Chci jim také říci, že si mohou být jistí blízkostí a objetím celé církve, která vás chce v této chvíli přitisknout k sobě ve své mateřské lásce,“ řekl papež.

Designérka Karen Vaswani nee D’Lima z periferie Bombaje připravila logo pro příležitost svatořečení Matky Terezy. Kanonizace proběhne v neděli 4. září od 10.30 na Svatopetrském náměstí. Již o několik dní dříve začne v Římě doprovodný program, jehož součástí bude například večer pro chudé. 

Arcibiskup města Rouen Mons. Dominique Lebrun je připraven podpořit proces blahořečení radikály zavražděného kněze Jacquesa Hamela. P. Hamel je podle něj mučedníkem. Podle kanonického práva může zahájit proces blahořečení místní biskup po uplynutí pěti let od smrti člověka. V diecézní fázi se zkoumá život dotyčného či jeho pověst svatosti. Následně je spis zaslán do Říma.

V pořadí třináctý diecézní brněnský biskup Mons. Vojtěch Cikrle v těchto dnech slaví své sedmdesáté narozeniny a vzkazuje: „Děkuji nejen za blahopřání k narozeninám, ale především za modlitby, kterými mne v biskupské službě mnozí provázejí a posilují.“ Krátký rozhovor s ním připravil portál cirkev.cz.  

Rada Iustitia et Pax při České biskupské konferenci zveřejnila své stanovisko k zákonu o (ne)povolení adopce dětí homosexuálními páry a k zákonu o registrovaném partnerství.

Co podniká církev s navráceným majetkem? O zacházení s ním a o stavu soudních řízení mluví plzeňský biskup Tomáš Holub (v rámci České biskupské konference koordinuje Ekonomicko-právní sekci) v Katolickém týdeníku.