Papež František se v úterý (20. září 2016) zúčastnil setkání světových představitelů náboženství a kultury z celého světa, které probíhalo v Assisi již od neděle. Motto setkání ‚Žízeň po míru‘ jasně pojmenovalo úmysl celé akce: volat po míru ve světě a říci válce jasné ne.

„Naše náboženské tradice jsou různé. Rozdílnost však pro nás není důvodem ke konfliktu, polemice či chladnému odstupu. Nemodlili jsme se dnes jedni proti druhým, jako se to v dějinách někdy stávalo. Aniž bychom upadali do synkretismu či relativismu, modlili jsme se jeden vedle druhého a jeden za druhého,“ popsal později papež František. 

K setkání se vázala i papežova výzva k modlitbám za mír v úterý 20. září.

Během dalšího tzv. pátku milosrdenství (16. září 2016) navštívil papež novorozenecké oddělení římské nemocnice San Giovanni a hospic Villa Speranza. Aby mohl do bezprostřední blízkosti dětí, musel podstoupit klasickou proceduru před vstupem a obléct si sterilní oděv a obuv.  Fotografie přinesla agentura CNA. V rámci druhé návštěvy téhož dne František pozdravil také tři desítky pacientů v terminálním stadiu nemocí v hospici Villa Speranza (Dům naděje), aby tak poukázal na důstojnost lidského života v každém jeho okamžiku, napsalo Radio Vaticana.

Papež František podepsal apoštolský list formou motu proprio nazvaný De Concordia inter Codices, o souladu mezi kodexy kanonického práva. Ten má vnést větší jednotu mezi právní předpisy latinské církve a východních katolických církví, především v otázce křtu a manželství. Dokument vznikl mimo jiné kvůli větší přítomnosti křesťanů z východních katolických církví na latinském území.

  • První změna se týká křtu a pravidel o tom, do které církve má být dítě zapsané, pokud patří rodiče do různých katolických církví. Dokument také stanovuje povinnost, aby latinský farář tuto příslušnost dítěte k církvi zapsat do křestních matrik.
  • Nové předpisy také umožňují, aby katolický kněz pokřtil dítě nekatolických rodičů, pokud o to požádají a nemají možnost požádat o křest vlastního kněze.
  • V otázce svátosti manželství se upřesňuje, že páry východního ritu nebo smíšené dvojice, v nichž jeden ze snoubenců pochází z latinské církve a druhý z východní, musí oddávat kněz, nikoliv jáhen. Toto pravidlo vychází vstříc právu východních církví, které neumožňují, aby obřad svátosti manželství vedl jáhen.

Papež František věnoval pozornost rovněž i tématu uprchlíků. "Vyzývám vás k tomu, abyste uprchlíky uvítali ve svých domech a obcích, aby jejich první zkušeností v Evropě bylo teplé lidské uvítání a ne chlad při spaní na ulicích," uvedl František. Podle papeže pohostinnost pomáhá vzbuzovat lásku a je "naším nejlepším zabezpečením proti nenávistným teroristickým útokům," uvedl portál Christnet.

Dva zavražděné kněze našli ve východomexickém státě Veracruz, který sužuje násilí spojené mimo jiné s činností drogových kartelů. Informovala o tom agentura Reuters. Jejich těla byla nalezena pohozená v poli u silnice jen několik hodin poté, co je zatím neznámí pachatelé unesli z kostela ve městě Poza Rica, asi 200 kilometrů východně od metropole Mexika. Řidiče jednoho z kněží, kterého rovněž unesli, se podařilo nalézt živého a je pod policejní ochranou. Mexiko sužuje už několik let vlna násilí spojená mimo jiné s činností drogových kartelů. V minulém roce došlo v zemi se 120 miliony obyvatel k více než 20.000 vražd.

V sobotu 17. září se již poosmnácté se na Svatém Kopečku u Olomouce sešli Romové z České republiky i Slovenska na tradiční pouti. Akce, již pořádá olomoucká charita, kvůli deštivému počasí zaznamenala nižší účast, přibližně čtyř set lidí.

Fotografie: Catholic news agency