Elektronická verze zpěvníku českých a moravských diecézí Kancionál je již kompletní. K dispozici v několika distribučních verzích: verze pro operační systém Android je ke stažení v obchodu Google Play, verze pro Apple iOS je k dispozici na adrese www.kancional.cz  ve formě webu funkčního na menších displejích. Na adrese kancional.cz/ke-stazeni najdete i různé verze ve formátu PDF a verze pro čtečky elektronických knih (s notami/bez not). Cílem elektronické verze není nahrazení papírové knihy, nýbrž její vhodné doplnění tam, kde papírová forma není dostupná. Mobilní aplikace vznikla ve spolupráci s Pastoračním střediskem Arcibiskupství pražského a se svolením ČBK.

Kongregace pro nauku víry v úterý zveřejnila dokument nazvaný Ad resurgendum cum Christo. Potvrzuje v něm důvody, proč církev upřednostňuje pohřbívání zesnulých do země, a stanovuje pravidla pro uchovávání popela v případě kremace. „Tam, kde důvody hygienického, ekonomického nebo sociálního charakteru vedou k rozhodnutí pro kremaci, která ovšem nesmí odporovat výslovné nebo rozumně předpokládané vůli věřícího zemřelého, nevidí církev doktrinální důvody k bránění této praxi,“ píše se  v textu. Popel však musí být uložen na hřbitově nebo posvátném místě.  Jak uvedl během úterní tiskové konference teolog Serge-Thomas Bonino, lidské tělo má velkou důstojnost: při vzkříšení z mrtvých vstaneme v tomtéž (proměněném) těle, ve kterém nyní žijeme, podobně jako se Kristus po Vzkříšení ukazoval ve svém těle.

Argentinská církev a Vatikán oznámily, že odtajní své archivy týkající se diktatury v Argentině v letech 1976-1983. Přístup k asi 3000 dokumentů, většinou dopisů, v nichž příbuzní obětí za diktatury žádali tamní církev o pomoc, ale budou mít jen poškození a pozůstalí. Podle expertů může tento krok pomoci objasnit i některé případy zmizení osob či vypátrat děti, které režim odebíral matkám z řad opozice. Mlčení církve za diktátorských režimů v Latinské Americe v 70. letech je podle deníku El País velkou skvrnou na církevní historii, zejména v Argentině a Chile. Arcibiskup Buenos Aires Mario Poli ale církev hájí. "Udělali jsme, co jsme museli udělat," uvedl Poli. Na otázku proč odtajnění trvalo 40 let řekl, že důležité je, že to Vatikán vůbec udělal, a to dříve než po 70 letech, jak je obvyklé, uvedl Christnet.

Kardinál Miloslav Vlk odsoudil „kšeftování“ se státními vyznamenáními v aféře kolem ocenění Jiřího Bradyho. Bývalý pražský arcibiskup vyzval k neúčasti na ceremoniálu 28. října na Pražském hradě, kdy budou vyznamenání předána. Lidé by podle něj také v budoucnu měli lépe vybírat kandidáty na prezidenta. Na Hrad v pátek nepůjde ani plzeňský biskup Tomáš Holub, uvedl to na twitteru. K bojkotu ceremoniálu již dříve vyzval Tomáš Halík. Účast odmítl i synodní senior Českobratské církve evangelické Daniel Ženatý. "Že pozvání na hrad 28.10. odmítnu jsem věděl hned, jak dorazilo. Hrůzná manipulace s hrdinstvím pana Bradyho jen urychlila toto zveřejnění", uvedl synodní senior.  Arcibiskup Dominik Duka svoji účast potvrdil a napsal: "Účast na oslavách státního svátku, který je svátkem celého národa a našich spoluobčanů není důvodem, aby se v tento den řešily politické spory a politické chyby."

Papež František odsoudil násilí páchané na nevinných lidech v Iráku, především v Mosulu. Během nedělní modlitby Anděl Páně také vyzval k modlitbě za mír. „Kromě solidarity ujišťuji o své modlitbě, aby Irák, který je tvrdě zasažený, byl silný a pevný v naději, že bude moci dojít k budoucnosti v bezpečí, smíření a míru. Proto vás všechny prosím, abyste se v tichosti připojili k mé modlitbě,“ dodal František.

Homosexuální páry by mohly v budoucnu žádat o osvojení biologického dítěte jednoho z partnerů. Návhr schválila vláda, souhlasit musí ještě i poslanci a Senát. Novelu vládě předložil ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) společně s ministrem spravedlnosti Robertem Pelikánem (za ANO). Předseda lidovců a vicepremiér Pavel Bělobrádek  řekl, že jeho strana pokládá současnou úpravu za dostatečnou a navrhovaná změna není nutná. Autoři ministerského návrhu poukazují na to, že partner biologického rodiče nemá vůči dítěti, které společně vychovávají, plnohodnotná práva ani povinnosti. Nemá automaticky právo na informace o jeho zdravotním stavu ani právo na udržování kontaktu s dítětem po rozchodu nebo úmrtí biologického rodiče.
Katechismus katolické církve (čl.2357-2359) mluví o homosexualitě realistickým způsobem. Bere na vědomí existenci této orientace a hájí právo homosexuálních osob na respekt a úctu stejnou jako osob heterosexuálních. Konstatuje ovšem, že homosexuální osoby jsou povolány k životu v čistotě, tedy v pohlavní zdrženlivosti.