Papežský letní byt v Castel Gandolfu nedaleko Říma se v sobotu otevře veřejnosti. Na přání papeže Františka, který jej nevyužíval, se byt stane součástí vatikánských muzeí. Do Castel Gandolfa se odebírali papežové během letních měsíců po čtyři staletí. V roce 1958 zde zemřel Pius XII., o třicet let později i blahoslavený Pavel VI. Benedikt XVI. zde strávil několik měsíců po své rezignaci. Turisté budou moci navštívit například pokoj, v němž během období fašistické nadvlády porodily židovské ženy, které zde Pius XII. ukryl, jedná se o zhruba 40 dětí.

Papež František navštívili v pátek římskou vesničku SOS pro děti s osobními, rodinnými a sociálními těžkostmi. Událost byla další z návštěv v rámci tzv. pátků milosrdenství: Ve Svatém roce papež každý měsíc přichází k lidem, kteří jsou vyloučeni na okraj. Návštěvu oznámil papež telefonicky půl hodiny předem. „Papež nás požádal, aby mohl celý čas strávit s dětmi a mladými. Přinesl sladkosti a přál si s nimi posvačit,“ uvedl pro Vatikánský rozhlas ředitel vesničky SOS Paolo Contini.

 Tomáš Halík vyzval, aby poté co prezident v souvislosti s návštěvou tibetského vůdce dalajlámy vyškrtl strýce ministra kultury Daniela Hermana pana Jiřího Brady, odmítlli pozvaní letošní účast na udělování státních vyznamenání. Už minulý rok se státního svátku na Pražském hradě odmítli zúčastnit například rektoři univerzit a synodní senior Českobratrské církve evangelické Joel Ruml, uvrdl portál Christnet.

Katolická církev poprvé naplnila solidární fond, ze kterého mohou ekonomicky slabší diecéze požádat o příspěvek, například na mzdy. Podle generálního sekretáře České biskupské konference Stanislava Přibyla jde o ukázku toho, že ačkoliv se diecéze snaží dosáhnout ekonomické soběstačnosti, zároveň myslí jedna na druhou a funguje mezi nimi princip solidarity. Solidární fond vznikl v návaznosti na majetkové vyrovnání státu s církvemi, směřuje tam část peněz z hospodaření s církevním majetkem a ze sbírek. Momentálně je ve fondu asi deset milionů korun, napsal portál Christnet.

Mezinárodní komunita se bude muset zodpovídat před Bohem za to, co v této chvíli činí – píší aleppské karmelitky. Sestry žijící ve městě apelují na okamžité ukončení bombardování a ostřelování. Zdůrazňují zároveň, že informace o tom, co se v Sýrii děje, předávané světovými médii, by měly být daleko objektivnější. Karmelitky o tom píší ve zvláštním listu adresovaném papežské nadaci Kirche in Not – Pomoc trpící církvi, s prosbou o jeho co největší rozšíření, napsal Christnet. Podle úterního prohlášení zvláštního vyslance OSN pro Sýrii Staffana de Misturu je nutné najít řešení „od nynějška do prosince, jinak již nebude Aleppo existovat“. Česká římskokatolická církev se připojila k iniciativě Hlas zvonů pro Aleppo.

Každé dvě hodiny je na světě zabit jeden křesťan kvůli své víře. Přesto se o jejich osudech mnoho nemluví. „Křesťané jsou s naprostou jistotou nejvíce pronásledovanou skupinou na světě,“ uvedl Peter Sefton-Williams z nadace Církev v nouzi. Až 75 procent náboženských útoků je namířeno proti vyznavačům Krista. Překvapivě však tyto útoky zůstávají často přikryty mlčením. Rok 2015 byl pro křesťany dosud nejhorším: počet zavražděných kvůli víře stoupl o necelé 3 tisíce na více než 7 tisíc. Do tohoto čísla není započítána Severní Korea, Irák a Sýrie, kde je nemožné vytvořit statistiky. Více píše církev.cz.

Počet Biblí, které rozdaly nebo prodaly biblické společnosti po celém světě, poprvé překonal 34 milionů ročně. Celkově se jedná o 34 396 611 kompletních Biblí za rok 2015, což představuje nárůst o 1,5 procenta oproti předchozímu roku. Uvádí to Francouzská biblická aliance.

V Duchovním centru sv. Františka z Pauly ve Vranově u Brna se ve dnech 17.-19. října 2016 sešli zástupci českých římskokatolických diecézí a řádů na 107. plenárního zasedání ČBK. Hlavním tématem byla problematika vzdělávání a křesťanské výchovy. Jednání biskupů ČR a zástupců řeholí se poprvé zúčastnil i nový brněnský světící biskup Pavel Konzbul; v úterý 18. října byl zvolen za člena Komise pro katolickou výchovu ČBK.