Co nejudržitelnější způsob nakládání s odpady začal ve Vatikánu zajišťovat tzv. ekologický ostrov. Toto nově zřízené středisko umístěné poblíž Torre San Giovanni má za úkol optimalizovat nakládání s odpady za pomoci nejmodernějších technologií a v souladu s nejpřísnější legislativou. Vatikán se už dříve vydal na cestu směrem k udržitelnému rozvoji - v roce 2008 bylo na střechu Vatikánské auly Pavla VI. umístěno 2400 fotovoltaických solárních panelů, které ročně vyrobí zhruba 300 MWh, čímž se snížil objem vypouštěných emisí o 225 tun CO2. Zájem o problematiku klimatických změn také ilustruje fakt, že Vatikán vyslal svého zástupce na 22. konferenci OSN o klimatických změnách (COP22), která se v těchto dnech koná v marockém Marrákéši, a své poselství na ní zaslal i papež František.

Autobiografie papeže Františka ve filmové podobě nazvaná „Papež František svými vlastními slovy“ měla tento týden premiéru ve Vatikánu. Dokumentární film tam za účasti celé řady velvyslanců a dalších osobností představil kardinál Santos Abril. „Filmové záběry ukazují momenty ze života papeže, když byl na návštěvě v Argentině, Římě či jiných zemích. Ve filmu mluví o sobě a tom, co dělal v uplynulých třech letech,“ uvedl kardinál. „Tyto momentky z minulosti nám pomáhají lépe pochopit přítomnost. Umožňují nám porozumět, proč se papež chová určitým způsobem nebo proč přijímá určitá konkrétní rozhodnutí. Jeho osobnost je lépe srozumitelná, když se zahledíme na jeho minulost,“ dodal režisér filmu Antonio Olivié.

V pondělí 21. listopadu bude publikován apoštolský list papeže Františka Misericordia et Misera. Oznámilo to tiskové středisko Svatého stolce. Nový dokument bude představen během pondělní tiskové konference k zakončení Svatého roku milosrdenství. Obsah dosud Vatikán neupřesnil. Svatý rok ukončí papež František v neděli při bohoslužbě, při níž také zavře Bránu milosrdenství ve Svatopetrské bazilice. 

Snášet trpělivě pochybení druhých lidí patří mezi důležité skutky duchovního milosrdenství. Při poslední generální audienci před uzavřením Svatého roku milosrdenství se nad tímto ve své katechezi zamyslel papež František. Zmínil, že „často se stává, že ti nepříjemní lidé jsou často naši nejbližší…“ Mezi příbuznými „vždycky někoho najdeme“, řekl. „Nepříjemné lidi potkáváme na pracovišti a i v našem volném čase.“Pokud druzí lidé zkouší naší trpělivost, můžeme se zamyslet nad naším vlastním chováním a nedostatky. Také poznamenal, že trpělivost mnohých rodičů, katechetů a učitelů „pomáhá mladým lidem, aby rostli ve víře a pochopili podstatné věci v životě.“

Den po zvolení Donalda Trumpa prezidentem vydala biskupská konference USA prohlášení. „Nyní je potřeba přikročit k zodpovědnému vládnutí pro společné dobro všech občanů. Ať jedni druhé nevidíme ve světle rozdělení na demokraty, republikány nebo příznivce jiných stran, ale ať ve svých bližních vidíme Kristovu tvář – zejména u trpících nebo u těch, s nimiž třeba nesouhlasíme,“ prohlásil arcibiskup Joseph E. Kurtz, předseda biskupské konference USA. Pro italský list La Repubblica se v pondělí k tématu vyjádřil i papež František. Na dotaz, co říká zvolení Donalda Trumpa, prohlásil, že nehodlá posuzovat druhé lidi, snaží se spíš vnímat potřeby trpících a postup politiků vůči nim. „Musíme zbourat zdi, které nás rozdělují,“ řekl papež. Více o amerických volbách píše poslední vydání Katolického týdeníku