Česká biskupská konference na setkání s novináři představila své zisky, výdaje a investice. Najdete je i na příslušných stránkách včetně dokumentů v příloze. Jen výběrově:

  • Celkové investice diecézí římskokatolické církve (farností, biskupství a kapitul) do hospodaření s cílem budoucího výnosu dosáhly v roce 2015 celkem 1,2 miliardy korun.

  • Do společensky prospěšných aktivit jako školství a zdravotnictví pak diecéze vložily další více než jednu miliardu korun.

  • Finančním investicím dominuje speciálně zřízený Katolický fond. Fond má dva podfondy, do kterých církev zatím investovala celkem téměř 940 milionů Kč.

(Foto: František Jemelka)

Česká biskupská konference připravila český překlad a shrnutí apoštolského listu Misericordia et misera, který vydal papež František u příležitosti ukončení Svatého roku milosrdenství. Celý text naleznete zde. Své prohlášení k němu vydala i Rada evropských biskupských konferencí.

V pátek a sobotu se ve Vatikánu poprvé schází komise zkoumající úlohu jáhenek v prvních staletích církve. Jak již dříve řekl papež František, jejím cílem je historické bádání, nikoliv otevírání cesty ženskému jáhenství v katolické církvi. Komisi sestávající ze šesti mužů a šesti žen ustavil papež začátkem srpna. Při setkání s řeholnicemi v květnu letošního roku papež uvedl, že role jáhenek v prvotní církvi není zřejmá a církvi prospěje, pokud se tento bod vyjasní. 

Vatikán spustil internetové stránky sbírky Svatopetrský haléř. Ta je určená pro pomoc celosvětové církvi a podporu nejpotřebnějších lidí. Starobylá sbírka, jejíž kořeny sahají do 8. století, se tak nyní dostává na internet. Na webu http://www.obolodisanpietro.va/ naleznou zájemci informace o využití finančních prostředků, možnost online platby, ale i texty a fotografie papeže Františka týkající se této sbírky.

Ekumenická bohoslužba při příležitosti převzetí Betlémského světla ve Vídni se tentokrát uskuteční v sobotu 10. prosince v kostele syrské pravoslavné církve Mor Ephrem na náměstí Stefan-Fadinger-Platz. Již v neděli 11. prosince v 9.00 hodin při mši v katedrále sv. Petra a Pavla předají skauti světlo z Betléma do rukou brněnského diecézního biskupa Vojtěcha Cikrleho.

Papež František navštíví ve dnech 12. a 13. května 2017 mariánské poutní místo Fatima. „Chci jet do Fatimy, pouze do Fatimy, abych navštívil Paní,“ citoval papežova slova portugalský kardinál. Naznačil tak, že plánovaná cesta se nebude týkat Portugalska jako celku. „Jestliže papež nepřijede do Lisabonu, znamená to, že Lisabon přijde za papežem,“ dodal k tomu patriarcha.

Vatikán zveřejnil témata Světových dnů mládeže na následující tři roky. V roce 2017 bude tématem  věta z Mariina chvalozpěvu Veliké věci mi učinil ten, který je mocný.“ (Lk 1,49). V tomto roce se mladí z naší země setkají na Celostátním setkání mládeže v Olomouci. O rok později budou mladí rozjímat nad slovy archanděla Gabriela ze Zvěstování: „Neboj se, Maria, neboť jsi nalezla milost u Boha“ (Lk 1,30). V roce 2019, kdy proběhne celosvětové setkání s papežem v Panamě, bude mottem Světového dne mládeže věta Panny Marie: „Jsem služebnice Páně: ať se mi stane podle tvého slova“ (Lk 1,38). Vatikán také připomíná tři postoje zmíněné papežem Františkem v Krakově, které se v tématech odráží: připomínat si minulost (2017), mít odvahu v přítomnosti (2018) a mít naději do budoucnosti (2019). Duší těchto nacházejících setkání mají být dále tři božské ctnosti: víra, naděje a láska. 

Brněnské studio České televize představí na předpremiéře v pondělí 28. listopadu v 16.30 hodin v kině ART dokument Jako bychom dnes zemřít měli, který v klíčových bodech zachycuje životní příběh pátera Josefa Toufara. Po projekci bude následovat debata s tvůrci. Samotná televizní premiéra je plánována 29. listopadu 2016 ve 21.00 hodin na ČT2.