Ačkoliv Vatikán volby státníků obvykle nekomentuje, tentokrát vzhledem k údivu světové veřejnosti nad zvolením Donalda Trumpa americkým prezidentem učinil vatikánský státní sekretář Pietro Parolin krátký komentář ve Vatikánském rádiuPředevším bereme s velkým respektem na vědomí vůli amerických voličů, kteří se ve významně velkém počtu dostavili k volbám. Gratulujeme novému prezidentovi a doufáme, že jeho vláda přinese dobré plody. Chceme ho ujistit, že se budeme modlit, aby ho Pán osvítil a podporoval ve službě nejen své zemi, ale vůbec ve službě blahobytu a míru ve světě. Domnívám se, že dnes musíme všichni pracovat na tom, abychom změnili situaci ve světě, který se nachází ve stavu hlubokého rozkolu a vážného konfliktu,“ prohlásil Pietro Parolin.

K Trumpovi se už v únoru tohoto roku vyjádřil sám papež František. Reagoval na prohlášení, ve kterém ho Trump označil za politika a nástroj mexické vlády a slíbil po svém zvolení vybudování zdi na hranicích s Mexikem. „Člověk, který chce budovat zdi, ať už kdekoliv, a neusiluje o budování mostů, není křesťan. To není hlásání evangelia. Zda ho volit či ne, k tomu se nechci vyjadřovat. Chci jenom říci, že člověk, který takto mluví, není křesťan, i kdyby to o sobě tvrdil,“ řekl František.

 

Papež František se ve Vatikánu během tohoto víkendu setká se zhruba 4 tisícovkami bezdomovců, kteří tam přijedou v doprovodu svých kněží a biskupů z celé řady evropských zemí. Jedná se o poslední událost v rámci Svatého roku milosrdenství. „Pro všechny z těchto poutníků, kteří byli nebo jsou lidmi bez domova, je tato cesta do Říma velkou výzvou vzhledem k jejich sociální situaci. Motivuje je však setkání s papežem,“ řekl organizátor Francois Forestier. Kromě bezdomovců a sociálně vyloučených osob se setkání zúčastní také organizace, které jim pomáhají. „Je dobré se zamyslet nad tím, jaký by byl můj život, kdybych byl na jejich místě? Kdybych neměl dům, koupelnu a postel? Co bych dělal, kdybych musel spát na ulici? Pak ta představa začne být zcela konkrétní: znamená to spát pouze napůl a hlídat, aby mne někdo neokradl, znamená to nemít, kde se umýt, a nikomu nevěřit…“ uvedl Carlo Santoro z Komunity Sant' Egidio.

Zhruba tisícovka vězňů ze dvanácti zemí se minulý týden zúčastnila nedělní bohoslužby ve Vatikánu. Papež při ní ve svém kázání zdůraznil, aby odsouzení nikdy nepropadali beznaději nebo falešné představě, že jim nemůže být nikdy odpuštěno, a zároveň promluvil o pokrytectví lidí, kteří vidí vězně pouze jako chybující a odmítají možnost jejich nápravy. „Rád bych zdůraznil důležitost reflexe trestního práva směrem k tomu, aby nebylo výhradně zaměřeno ve smyslu trestném, ale aby bylo také otevřené naději a možnosti znovu začlenění odsouzeného zpět do společnosti,“ řekl papež. Oslav se účastnily také rodiny odsouzených, vězeňští kaplani a zástupci nejrůznějších organizací.

Nová kniha papeže Františka shrnující homilie a promluvy z jeho arcibiskupské éry v Buenos Aires byla ve čtvrtek představena ve Vatikánu. Více než tisícistránková publikace nese název „Ve tvých očích jsou má slova“. Součástí publikace je také osobní rozhovor editora knihy Antonia Spadara s papežem Františkem o hlavních tématech jeho pontifikátu. Jejich dialog se také zabývá tím, jak byly papežovy osobní postoje a rozhodnutí utvářeny zkušeností jeho episkopátu v Buenos Aires.

Příští neděli 20. listopadu 2016 v den slavnosti Ježíše Krista Krále zakončí v bazilice sv. Petra ve Vatikánu papež František mimořádný Svatý rok milosrdenství. V diecézích se uzavřou brány milosrdenství už tento týden. A dál? Má něco následovat? Nebo pro nás všechno (s)končí? Zamyšlení brněnského biskupa Vojtěcha Cikrleho s názvem "Nebojme se zcela patřit Bohu" nad koncem roku můžete najít zde

Den modliteb a pokání za oběti sexuálního zneužívání byl vyhlášen toto pondělí ve všech francouzských diecézích jako odpověď na výzvu papeže Františka. Francouzští biskupové přistoupili k veřejné omluvě v nejvyhlášenějším poutním místě země, v Lurdech na jihozápadě Francie. „Musíme mít odvahu podniknout všechno, co je nezbytné, aby byl dům Církve bezpečným místem. Musíme požádat o odpuštění – jak k tomu vybízí papež František – za všechny hříchy spáchané církevními představiteli, kteří kryli pachatele těchto činů a ignorovali utrpení obětí,“ řekl francouzský biskup Luc Crepy. "Čas modliteb a pokání" ohlásil Vatikán v září z iniciativy papeže Františka, který ponechal na každé biskupské konferenci, jaký způsob zvolí. Kupříkladu církev v Austrálii si vybrala 11. září, národní den právní ochrany dětí, aby se modlila za oběti sexuálního zneužívání.