Letošní vánoční přání papeže Františka zobrazuje fresku Kristova narození vytvořenou v dolní bazilice sv. Františka v Assisi (cca 1313). Jejím autorem je malíř Giotto di Bondone. Na zadní straně přání jsou slova z 9. kapitola proroka Izaiáše: „Syn nám byl dán… Kníže pokoje“ (Iz 9,5).

Dvě děti, které se na fresce nacházejí, zobrazují podle mnicha P. Fortunata božskou a lidskou přirozenost Ježíše Krista. Božský aspekt události je znázorňován „hlubokou, jasnou a především královskou“ modrou barvou, která v bazilice přitáhne pozornost každého, poutníka i turisty.

Jak píše P. Fortunato, papež František vyzdvihuje letošním přáním tři gesta, jež může uskutečnit každý: „Jsou to gesta dvou žen, které pomáhají při porodu a na fresce se nacházejí vedle dítěte: objímají, zavazují do plének a podpírají. První, objímat, hovoří obrazně o člověku: Jedná se o to nepokládat druhého za někoho cizího, nýbrž za ‚kousek‘ lidství, k němuž patří. Obvazovat: gesto, jež připomíná nutnost tišit utrpení druhých; utrpení hladu, neboť člověk je povolaný ‚kojit‘; utrpení zimy, jelikož je nucen opustit rodný domov. Podpírat křehkost těla.“