Stále aktuální poselství evangelia je podle papeže Františka lékem na globálně rozšířenou lhostejnost. O tom promluvil Svatý otec na IV. Světovém kongresu o pastorační péči pro zahraniční studenty. Papež vyzval studenty, aby brali svoje studia jako odrazový můstek k vytváření zdravější společnosti. Připomněl jim také slova sv. Pavla Timoteovi: „Nenechte nikoho, aby na vás shlížel, protože jste mladí, ale buďte příkladem věřícím svojí řečí, chováním, láskou, vírou a čistotou.“

Biskup Karel Herbst SDB podal v říjnu letošního roku rezignaci na funkci pomocného biskupa, kterou papež František přijal. Od 1. prosince 2016 se stává emeritním pomocným biskupem pražským. „Mým důvodem je jistá postupující únava a pocit, že by se do důchodu mohlo chodit už v 73 letech. Práce biskupa byl život v poklusu a já cítím, že už na to nemám,“ říká biskup Herbst. Přestože ve své biskupské funkci končí i nadále bude podle přání kněží pražské arcidiecéze k dispozici pro pastorační návštěvy. „Arcidiecézi chci sloužit dál, ale bude to v omezeném provozu,“ přiblížil své další působení biskup Herbst v rozhovoru pro Katolický týdeník.

Letošní vánoční strom ve Vatikánu je 25 metrů vysoký smrk, který byl přivezený ze severoitalského Tridentu. V místech, kde byl strom poražen, zasadili místní školáci zhruba 40 nových sazenic smrku a modřínu. Po skončení Vánoc bude dřevo stromu použito pro charitní účely. Keramické vánoční ozdoby zdobící strom vyrobily děti z nemocnic po celé Itálii, kde se léčí z rakoviny a dalších nemocí. Strom bude jasně zářit díky vánočnímu osvětlení, jehož 18 tisíc LED žárovek bylo speciálně vybráno s ohledem na životní prostředí. Díky použité technologii se výrazně sníží spotřeba energie.

Obyvatelé syrského Aleppa jsou vyčerpaní v důsledku eskalace bojů a násilí, říká tamější františkánský kněz Ibrahim Alsabagh. Vládní vojáci v těchto dnech dobyli dvě východní čtvrti, které doposavad drželi rebelové. Pro protivládní síly je to nejhorší porážka od začátku války. Humanitární krize se stupňuje, lidé prchají se svými rodinami. Křesťané v Aleppu odpovídají na válku a násilí modlitbami. „Se začátkem adventu chceme zahájit aktivity za mír a požádali jsme věřící, aby se modlili s námi. A chceme se modlit i za ty, kteří shazují bomby na naše domy a kostely,“ řekl františkán Alsabagh.

Již počtvrté udělovala Nadace rozvoje občanské společnosti (NROS) společně s partnery ocenění Neziskovka roku. V kategorii velká neziskovka získala cenu Diecézní charita Brno. Brněnský biskup Vojtěch Cikrle při této příležitosti ocenil příkladnou reprezentaci této Charity a její nezištnou službu bližním medailí sv. Cyrila a Metoděje, kterou v biskupské rezidenci na Petrově předal 1. prosince 2016 řediteli Diecézní charity Brno Oldřichu Haičmanovi.

Papež František se setkal se zástupci církevních institucí a státní správy, kteří se podíleli na organizaci aktivit spjatých se Svatým rokem milosrdenství. Jednalo se například o členy Papežské rady pro novou evangelizaci nebo policejní náčelníky, kteří zajišťovali místní nebo regionální bezpečnost. Papež jim za jejich pomoc poděkoval.