Ekumenický kontext letošního týdne tvoří 500. výročí začátku reformace. Z tohoto důvodu byla požádána Rada křesťanských církví v Německu, aby připravila materiál pro použití v místních komunitách po celém světě.

Český překlad textů k týdnu modliteb za jednotu křesťanů.pdf


 „Není to náhoda, že Kristovo jméno je součástí názvu letošního týdne – láska Kristova má nás ve své moci. Téma je zaměřené na něco, v čem můžeme být všichni sjednoceni, tématem je Ježíš a závazek křesťanů následovat Krista a také vykoupení a spása, které pro nás získal,“ řekl Tony Currer, který má na starost vztahy s anglikánskou a metodistickou církví v Papežské radě pro jednotu křesťanů.

Dále řekl, že německé církve velmi kreativně navrhly symbol berlínské zdi jako znamení rozdělení. „Tato zeď rozdělovala rodiny. A je pravdou, že rozdělení křesťanů také rozděluje rodiny a je bolestivou realitou pro některé lidi, právě jako byla tato zeď,“ uvedl Tony Currer.

Představitelé německých církví zdůraznili, že to byla světla svíček a modlitby, které se podílely na stržení berlínské zdi.

Kořeny lutherské reformace

Kardinál Kurt Koch, který má ve Vatikánu na starost ekumenické vztahy, připomíná, že skutečným cílem Martina Luthera nebylo rozdělení církve, nýbrž obrodné hnutí uvnitř katolické církve. Svých 95 tezí zřejmě podle historiků Luther nepřibil na katedrálu, ale zaslal je dvěma biskupům jako výzvu k zahájení dialogu. „Absolutně nechtěl odtržení se od katolické církve a založení církve nové, nýbrž zamýšlel obnovu celého křesťanstva v duchu evangelia,“ píše Koch v komentáři pro Osservatore Romano. Vznik samostatné reformované církve byl dán z velké části politickými úmysly (např. přijetí protestanství některými městy). Rozdělení církve je proto nutné chápat jako dočasné selhání původního záměru a nouzové východisko. Skutečný úspěch reformace by nyní představovalo překonání rozdělení a jedna církev, obnovená podle evangelia.

„Připomínka roku 2017, která upozorňuje na počátek reformace, má být tedy chápaná jako výzva navrátit se k původní mu úmyslu Martina Luthera a ptát se, co znamená dnes, pro katolíky a protestanty, stejně jako pro ekumenismus obecně, po 500 letech rozdělení,“ pokračuje předseda Papežské rady pro jednotu křesťanů.

Papež František s luterány podepsali společnou výzvu

Už dříve papež František a předseda Světového luterského svazu Mounib Younan podepsali společné prohlášení, ve kterém děkují v něm za dary obdržené skrze Reformaci a vyznávají a litují skutečností, kdy katolíci a luteráni zranili jednotu církve.



"Minulost nelze změnit, ale paměť a způsob připomínání změnit lze. Modlíme se za uzdravení svých zranění a vzpomínek, které zatemňují pohled jedněch na druhé. Kategoricky odmítáme každou minulou i přítomnou nenávist a násilí, zejména to, které je pácháno ve jménu náboženství. Dnes nasloucháme Božímu přikázání odložit stranou každý konflikt. Uznáváme, že jsme osvobozeni milostí, abychom kráčeli ke společenství, ke kterému nás Bůh neustále volá," stojí v prohlášení, nehož plné znění můžete najít např zde.