Nebojte se naslouchat Duchu svatému, který vám vnuká odvážná rozhodnutí, píše papež František v novém dopise mladým lidem. List napsal u příležitosti pátečního vydání přípravného dokumentu k biskupské synodě, jež se bude v říjnu 2018 věnovat mladým, víře a rozlišování povolání.


 

„Mám radost, že vám mohu oznámit, že v říjnu 2018 budeme slavit biskupskou synodu na téma ‚Mladí, víra a rozlišování povolání‘, začíná František svůj dopis.

Papež František připomíná biblický příběh o dvou učednících, kteří se ptali Ježíše, kde bydlí; on jim odpověděl: „Pojďte a uvidíte.“

„I na vás obrací Ježíš svůj pohled a zve vás, abyste šli k němu. Nejdražší mladí, setkali jste se s tímto pohledem? Zaslechli jste tento hlas? Ucítili jste tento impuls, abyste se dali do pohybu? Jsem si jistý, že i když se zdá, že ve světě převládá rámus a omámenost, toto povolání nadále zaznívá ve vaší duši, aby ji otevřelo plné radosti. To bude možné v míře, v jaké, s doprovodem zkušeného průvodce, dokážete nastoupit na cestu rozlišování, abyste objevili Boží plán s vaším životem. Dokonce i když je vaše cesta poznamenaná nejistotou a pádem, Bůh, bohatý na milosrdenství, nabízí svou ruku, aby vás znovu pozvedl,“ píše František.

Papež také vyzývá mladé lidi, aby „vyšli“ jako Abrahám směrem k nové, spravedlivější společnosti. Srdce mladého člověka nesnese nespravedlnost a neuhne před lhostejností nebo „kulturou skartování“. „I když si uvědomíte, jako prorok Jeremiáš, že jste nezkušení a mladí, Bůh vás povzbuzuje, abyste šli tam, kde vás on posílá: ‚Neboj se, protože já jsem s tebou, abych tě ochránil‘,“ pokračuje František. V dopise pamatuje také na ty mladé, kteří trpí násilí a jsou nuceni opustit domovy.

„Nebojte se naslouchat Duchu, který vám vnuká odvážná rozhodnutí; neváhejte, když po vás svědomí žádá, abyste riskovali a následovali Mistra. Církev chce naslouchat vašemu hlasu, vaší vnímavosti, vaší víře; dokonce i vašim pochybnostem a vašim kritikám. Ať slyší váš hlas, nechte ho zaznít v komunitách, sdělte ho pastýřům.

V závěru papež svěřuje mladé lidi „Marii z Nazareta, mladému člověk jako vy, ke které se Bůh obrátil se svým láskyplným pohledem,“ a přeje jim, aby je „vzala za ruku a vedla k radosti plného a velkodušného slova ‚Ano‘“.

 

Biskupská synoda

Setkání biskupů, kterému předchází více než roční přípravy, bude věnováno mladým lidem (ve věku 16-29 let, podle místních podmínek i jinak), víře a rozlišování povolání. Církev se při něm chce ptát, jak doprovázet mladé lidi, aby poznali a přijali Boží povolání k lásce a plnému životu, i jak mohou mladí pomoci hlásat evangelium – Radostnou zprávu.

Povoláním se přitom rozumí široká škála rozhodnutí, která vedou člověka k „plnosti radosti“: volba životního stavu (manželství kněžství, zasvěcený život…), zaměstnání, sociální nebo politická angažovanost, nakládání s časem a penězi apod.

Vydání přípravného dokumentu zahajuje fázi synody, kdy budou dotazovány církevní instituce po celém světě o tom, v jakých situacích mladí lidé žijí. Součástí textu je tedy i dotazník, který se skládá z několika statistik, 18 otázek (3 z nich se liší v závislosti na kontinentu) a výzvou popsat několik dobrých pastoračních aktivit týkajících se doprovázení a rozlišování povolání. Sdílení těchto zkušeností může církev obohatit, uvádí autoři.

(Zdroj: tiskové středisko Svatého stolce, pro Církev.cz připravil Ondřej Mléčka)