Celkový počet poutníků, kteří se zúčastnili setkání s papežem Františkem, je 3.952.140. Číslo vzniklo sečtením žádostí o účast a odhadem návštěvnosti některých událostí, pro něž se vstupenky nerozdávají (např. modlitby Anděl Páně). Počet zahrnuje pouze události proběhlé přímo ve Vatikánu. Zatímco v roce 2015 se událostí, jako jsou oslavy Vánoc, Velikonoc, polední modlitby či generální audience na Svatopetrském náměstí, zúčastnilo kolem 3,2 milionu lidí, letos jich bylo o zhruba 740.000 více.Celkem doputovalo v tomto roce do Vatikánu (nejen na setkání s papežem) 21,9 milionu lidí.

V úterý 27. prosince 2016 odešel na věčnost salesiánský kněz, dlouholetý šluknovský farář a politický vězeň Václav Teplý, bylo mu 88 let. O skonu informovala pražská salesiánská komunita. Pohřeb se koná ve čtvrtek 5. ledna 2017 v 11 hodin v Praze-Kobylisích. O jeho pohnutém životním příběhu se můžete dočíst na webu Paměti národa.

Jak získat od papeže novomanželské požehnání? Na generální audienci ve Vatikánu jsou novomanželé něco jako pasažéři v první třídě. Mají zajištěné stání v první řadě a papež František obvykle zastaví, aby je všechny osobně pozdravil. Pokud chtějí novomanželé požehnání obdržet, tak podle pravidel musí přijít na audienci nejpozději do tří měsíců od svatby. Předtím ale musí poslat svůj oddací list na Prefekturu papežského domu se žádostí, která je ke stažení na stránkách prefektury, uvádí ČBK přes Rome Reports TV.

Tříkrálové koledníky můžete na různých místech České republiky potkat v době mezi 1. a 15. lednem 2017. Čtyři pětiny celkového výtěžku sbírky zůstanou v regionu, kde byly vykoledovány: 65 % výnosu využije Charita přímo v dotyčné obci nebo jejím okolí a 15 % výnosu poputuje na charitní projekty na diecézní úrovni. Desetina výnosu pomůže v zahraničí.Prosíme, přispějte opět koledníkům do pokladniček, jen díky vaší podpoře se můžeme věnovat těm, kteří se bez pomoci druhých neobejdou,“ vyzývá dárce ke štědrosti ředitel Charity Česká republika Lukáš Curylo.

Sbírku provází řada doprovodných akcí. Průvod se třemi králi na velbloudech bude k vidění 6. ledna v Praze, od kostela sv. Tomáše se vydá přes Karlův most na Staroměstské náměstí, kde zazní Rybova Česká mše vánoční. Na koních přijedou tři králové např. Pardubicemi, Poličkou, Přeloučí, Uherským Hradištěm či Olomoucí. Více informací o programech hledejte na webu či facebookovém profilu Tříkrálové sbírky.

V současnosti je v provozu již třetí verze portálu bohosluzby.cirkev.cz, který spadá pod tzv CIS (Církevní informační systém). Vyznačuje se další optimalizací vyhledávání podle termínů, názvu kostelů, obcí, místních názvů, GPS lokalizací či úpavou grafiky. Od podzimu letošního roku je nabízeno i propojení projektu vyhledávání bohoslužeb s mapovým portálem společnosti Seznam (Mapy.cz). Pro další období se plánuje doplnění vyhledávání různých kontaktů napříč diecézemi i off-line mobilní aplikace. Koordinace prací probíhá pod gescí Rady ČBK pro IT, jejímž představitelem je v současnosti biskup Vlastimil Kročil.

 

Papež František jmenoval novou ředitelku Vatikánských muzeí. Od 1. ledna 2017 nastoupí do čela jednoho z nejnavštěvovanějších komplexů uměleckých sbírek na světě historička Barbara Jattaová. Jak uvádí Vatikánský rozhlas, Barbara Jattaová je vůbec první ženou v čele papežských uměleckých sbírek. Na obdobné špičkové pozice se ženy v Evropě dostávají jen zřídka, i když existují výjimky – kupříkladu vídeňské Kunsthistorisches Museum také vede žena, Sabine Haasová. Vatikánská muzea patří mezi nejnavštěvovanější komplexy uměleckých děl na světě. V roce 2015 do nich zavítalo přes 6 milionů lidí.