Ve světě roste pronásledování křesťanů, alarmující je nárůst náboženského nacionalismu v jižní a jihovýchodní Asii. V padesátce zemí, kde je situace nejhorší, je vážně pronásledováno 215 milionů následovníků Krista (tedy každý třetí). Vyplývá to ze zprávy, kterou publikovala ve středu organizace Open Doors ve své nové zprávě World Watch List 2017. Údaje zahrnují období od 1. listopadu 2015 do 31. října 2016 a týkají se šesti oblastí života věřících, kterými jsou: soukromí, rodina, společenství, národ, církev a násilí.

Kde je nejtěžší být křesťanem? Barvy označují míru pronásledování: červená: extrémní, oranžová: velmi vysoká a žlutá: vysoká. ČBK

(Open Doors je nezisková organizace, která pomáhá pronásledovaným křesťanům. Vznikla v roce 1955 jako pomoc při dodávání Biblí do zemí střední a východní Evropy. V současnosti pomáhá věřícím v 60 zemí. Více naleznete na webu http://www.odusa.org/wwl)

Papež František se v sobotu 14. ledna ve Vatikánu setkal s palestinským prezidentem Mahmúdem Abbásem. Ve stejný den Abbás slavnostně otevřel palestinskou ambasádu při Svatém stolci. František přijal Abbáse na soukromé audienci už v květnu 2015 v souvislosti se souhrnnou dohodou, „která se týká zásadních aspektů života a aktivity církve v Palestině“ a která „podporuje vyjednávání a mírové řešení konfliktu v regionu“.  Svatý stolec v současnosti udržuje diplomatické styky se 182 zeměmi, v Římě má při něm ambasádu 88 zemí.

Posledním z celkem 182 států, které dosud navázaly diplomatické vztahy se Svatým stolcem, se vloni v prosinci stala Mauritánská islámská republika. Tento týden papež uspořádal setkání s akreditovanými diplomaty. Oficiální promluvu, ve které František hovořil o míru a jeho nepřátelích, připravil vatikánský rozhlas.

Přenocování pro bezdomovce nabízí v těchto mrazivých dnech vatikánský kostel San Callisto, který spravuje Komunita Sant´Edigio. Kostel bude nabízet útočiště bezdomovcům, dokud nepomine mimořádná situace vyvolaná vlnou mrazů. Uvedl to představitel Úřadu apoštolské charity arcibiskup Konrad Krajewski. Momentálně je v kostele a v přilehlých budovách ubytována zhruba třicítka bezdomovců. Z kostela byly dočasně odstraněny lavice, aby tak vzniklo místo pro lehátka. Kromě toho zde byla instalována mobilní topení a zajištěno sociální zařízení.

Sekce pro migraci a uprchlíky nového úřadu na podporu integrálního lidského rozvoje oznámila zahájení své první mediální kampaně. Přestože nový úřad vede kardinál Peter Turkson, samotnou sekci pro migraci a uprchlíky vede přímo osobně papež František. Akce bude zahájena na 103. Světový den pro migranty a uprchlíky, který se připomíná 15. ledna.