Papež telefonoval kardnálovi Vlkovi

„Milý kardinále Vlku, tady papež František. Volám, abych vás pozdravil a abych vás ujistil, že se modlím za vaše zdraví. Velké objetí! Ať vám Pán žehná.“ – tuto větu uslyšel v sobotu večer z úst nejvyššího představitele římskokatolické církve kardinál Miloslav Vlk, který v uplynulých dnech informoval veřejnost, že trpí rakovinou plic s metastázemi do kostí.

O telefonátu papeže Františka informoval rádio Proglas sám kardinál Vlk. Než telefon stihl zvednout, dovolal se papež do hlasové schránky. Nahrávku z kardiálova záznamníku Proglasu poskytl P. Miroslav Cúth, farář v Praze – Karlíně.

Kardinál Vlk se poté sám spojil se Svatým otcem, v němž mu za projevenou účast poděkoval. „Veřejně jsem zde řekl, že jsem již připraven jít i zůstat. A toto prohlášení vzbudilo vlnu solidarity, jednoty, lásky a modliteb. To je velmi zajímavé. Jak to dopadne, nevím“, řekl Svatému otci v soukromém rozhovoru kardinál Vlk.

Mons. Viganò se setkal s českými médii

Muž, kterého si vybral papež František k reformě vatikánských médií, se v pátek v Praze setkal s katolickými novináři. Prefekt vatikánského Sekretariátu pro komunikaci Mons. Dario Viganò představil hlavní kritéria i nejbližší kroky reformy, která běží už od pontifikátu Jana Pavla II. V červnu 2015 vyústila ve vytvoření Sekretariátu pro komunikaci, pod nějž se postupně slučují všechny vatikánské sdělovací prostředky. O víkendu jej čekal i program na Moravě, kde ho přivítali další zástupci médií - včetně Signálů.

 
Papež vyslal delegaci do Aleppa

Papež František vyslal oficiální delegaci z vatikánského úřadu na podporu integrálního lidského rozvoje do syrského Aleppa. Jednalo se o první oficiální návštěvu zástupců Svatého stolce po skončení bojů v Aleppu.

Delegace se setkala s křesťanskými komunitami a kněžími, kteří vyjádřili svoji vděčnost papeži za jeho neutuchající pozornost vůči Sýrii. Kromě toho delegace navštívila několik uprchlických táborů.  píše se v prohlášení úřadu. Dalším významným momentem bylo setkání delegace se zástupci islámu, během něhož byla zdůrazněna „zodpovědnost náboženství za výchovu k míru a toleranci“. Fotogalerii z návštěvy můžete najít zde.

Papež zakončil Týden modliteb za jednotu výzvou k pokoře

Připomenout si minulost může pomoci k očištění paměti, avšak upínat se na dávné křivdy paralyzuje člověka v prožívání přítomnosti. Řekl to papež František při ekumenických nešporách v římské bazilice sv. Pavla za hradbami v závěru Týdne modliteb za jednotu křesťanů.
Smíření mezi církvemi podle něj není jen lidskou věcí, ale Božím darem. . František také vyzval věřící, aby se neuzavírali do sebe, protože takový postoj brání zahlédnout Boží působení mimo své vlastní hranice. „K opravdovému smíření mezi křesťany může dojít tehdy, když dokážeme vzájemně poznat své dary a budeme schopni se – s pokorou a učenlivostí – poučit od druhých, aniž bychom očekávali, že se ti druzí musí nejprve poučit od nás,“ řekl.