Papež vysvětloval dětem, kdo je „viník“ jeho zvolení

Kardinál, kterého zvolí konkláve za papeže, nemusí být nejchytřejším ani nejrychlejším ze všech. Je ale člověkem, kterého chce Bůh pro svou církev. Řekl to v neděli papež František při návštěvě římské farnosti Santa Maria Josefa, během níž vysvětloval dětem průběh konkláve.

Chlapec jménem Alessandro se zeptal: „Proč ses stal papežem?“ František odpověděl: „Protože jsou zde ‚viníci‘. Jedním z nich je tento“ (ukazuje na kardinála Valliniho, římského vikáře, děti se smějí). „Víš totiž, jak se volí papež? Vysvětlím ti to. Víte, jak se někdo stane papežem? (‚Ne,‘ odpovídají děti). Musí člověk platit za to, aby se stal papežem? (‚Ne!‘) Ale jestliže někdo zaplatí opravdu hodně, nakonec ho udělají papežem? (‚Ne!‘) Ne. Stane se člověk papežem losem? (‚Ne!‘) Ne, nelosuje se. A co se dělá? Kdo volí papeže? Dobře si to rozmyslete: kdo to je? (‚Kardinálové,‘ odpovídají děti). Kardinálové. A otec Agostino Vallini je kardinál, je římský vikář, a on byl mezi těmi 115, kteří se shromáždili k volbě papeže. Je to jasné?“
Celý dialog Svatého otce s dětmi najdete zde

 

Ke 110. narozeninám přál italské řeholnici i papež

Italská řeholnice Candida Belottiová se v pondělí dožila 110 let. K výročí jí poblahopřál i papež František. V čem spočívá tajemství její dlouhověkosti? Naslouchat Kristovu hlasu, odpovídá členka Kongregace služebnic nemocných svatého Kamila.

„Dnes nejsem tak mladá jako kdysi, ale je mi dobře, možná i lépe než dříve,“ říká. Ze 110 let osmdesát  prožila v Kongregaci služebnic nemocných svatého Kamila. Svůj život zasvětila nemocným. Formovala také celé generace mladších řádových sester.

(zdroj: SIR)

 

František Radkovský získal medaili vděčnosti

Emeritní biskup plzeňské diecéze Mons. František Radkovský převzal v pondělí 20. února 2017 z rukou synodní rady Českobratrské církve evangelické medaili vděčnosti. Synodní rada chtěla tímto krokem vyjádřit uznání za jeho službu a poděkovat za výbornou dlouholetou spolupráci a utváření vstřícných ekumenických vztahů. 

„Překvapilo mě to, nic takového jsem nečekal. Je to opravdu hezké gesto, které jen dokazuje, jak je dobře, že jdeme společně, že nám všem záleží na tom samém. Jsem rád, že všechna ta léta naší spolupráce a vzájemného dialogu nesou plody,“ říká oceněný biskup František.

Medaile vděčnosti je výjimečné ocenění, které uděluje synodní rada Českobratrské církve evangelické od roku 2010 jako výraz uznání.

 

Výročí smrti Josefa Toufara 

V sobotu 25. února uběhlo 67 let od smrti Josefa Toufara. Výročí připomenuly akce v Číhošti a bývalém městečku Zahrádka, kde kněz působil v letech 1940-1948. V Havlíčkově Brodě bude po Josefu Toufarovi pojmenovaná ulice. Stane se součástí „malé čtvrti bojovníků proti totalitě“ na západním okraji města: vedle číhošťského kněze ponesou zdejší ulice jména Milady Horákové a generála Gabala. „V nové lokalitě jsme se rozhodli, že ulice pojmenujeme podle lidí, kteří se aktivně účastnili protifašistického a protikomunistického odboje,“ uvedl místostarosta města Čeněk Jůzl.

 

Nové investice do církevního majetku

Společné investování římskokatolické církve v ČR zaměřené na zajištění financí pro chod po tzv. církevních restitucích vstupuje do další fáze. Katolický fond, který spravuje majetek ČBK a všech osmi římskokatolických diecézí v České republice, zahajuje činnost třetího podfondu. Kromě Růstového a Výnosového podfondu se tak nově zaměří i na investice do nemovitostí. 

V roce 2015 diecéze v ČR investovaly celkem 1,2 miliardy korun s cílem budoucího výnosu, další prostředky dává církev na společensky prospěšné aktivity. Katolický fond doposud měl dva podfondy, ve kterých církev do roku 2016 (vč.) investovala celkem téměř 940 milionů Kč. 

 

Papež nakupuje od domácích

Papež František podpořil drobné zemědělce ve střední Itálii, které na podzim zasáhlo ničivé zemětřesení. Nechal u nich nakoupit lokální potraviny, které byly ihned rozděleny do římských charitních center pro chudé. Již nějakou dobu je možné si ve vatikánském supermarketu koupit potraviny z oblastí zasažených zemětřesením. 

(zdroj: Tiskové středisko Svatého stolce)