Svatopetrský haléř na sociálních sítích

Celosvětová sbírka Svatopetrský haléř je nově i na Twitteru a Instagramu. Kořeny sbírky Svatopetrský haléř sahají do 8. století. Po spuštění webových stránek peterspence.va v listopadu loňského roku se s ní však mohou lidé setkat také na Twitteru a Instagramu.

Zapojení do sociálních sítí mají „vytvářet spolu s katolíky na celém světě přímou, autentickou a transparentní komunikaci, na níž se mohou podílet ti, kdo pomáhají nejpotřebnějším,“ uvádí Sekretariát Svatého stolce.

Na Twitteru ve třech jazycích (@obolus_en, @obolus_it, @obolus_es) a na jediném účtu na Instagramu (@obolus_va) se denně objevují krátká poselství papeže Františka, videa, obrázky a myšlenky týkající se papeže Františka a charitativní činnosti. V duchu milosrdenství podporuje Svatopetrský haléř mimo jiné výstavbu nemocnice ve středoafrickém Bangui, trpící lidi na Ukrajině nebo zřízení první katolické univerzity v Jordánsku.

Světové setkání rodin 2018 bude v Irsku

Irský Dublin vybral papež František k tomu, aby hostil příští Světové setkání rodin v srpnu 2018. Světová setkání rodin inicioval v roce 1994 papež Jan Pavel II. a od té doby se konají jednou za tři roky.

„V závěru VIII. Světového setkání rodin, které se konalo ve Filadelfii v září roku 2015, jsem oznámil, že příští setkání s katolickými rodinami celého světa proběhne v Dublinu. Rád bych nyní zahájil jeho přípravu a potvrdil, že se bude konat ve dnech 26.-28. srpna 2018 na téma “Evangelium rodiny – radost pro svět”. V souvislosti s tímto tématem a jeho dalším rozvíjením bych chtěl podat přesnější doporučení – mým přání totiž je, aby rodiny měly možnost k hlubší úvaze nad postsynodální apoštolskou exhortací Amoris laetitia a sdílení jejího obsahu,“ uvedl Svatý otec v listu adresovaném kardinálu Kevinu Farrellovi, prefektovi Úřadu pro laiky, rodinu a život.

Program události se bude skládat z nejrůznějších workshopů, rozhovorů a diskusí pro dospělé; aktivního programu pro mladé lidi a také věroučného a zábavného programu pro děti. Součástí budou každodenní mše, rodinný festival, výstavy, kulturní akce a koncerty, soilidární akce s lidmi v nouzi a další.

Světové setkání rodin koordinuje Úřad pro laiky, rodinu a život Svatého stolce. Tento nový úřad vznikl v září 2016 sloučením Papežské rady pro laiky, Papežské rady pro rodinu a Papežské akademie pro život. Prefektem nového úřadu se stal dublinský rodák Kevin Joseph Farrell, který předtím působil jako biskup v texaském Dallasu.

 

Motto papežovy cesty do Egypta

Egyptská katolická církev zveřejnila logo a motto cesty papeže Františka, která se uskuteční ve dnech 28. a 29. dubna 2017. Jak uvádí stránky církve, mottem cesty papeže Františka jsou slova: „Papež míru v Egyptě míru“.

Logo znázorňuje zemi s řekou Nil a charakteristickými pyramidami. Portrét papeže je spojen s holubicí, symbolem míru. Uprostřed loga se nachází obrysy křesťanského kříže a muslimského půlměsíce, které mají vyjadřovat pokojné soužití obou náboženství.

Jak uvedl koptsko-katolický arcibiskup Emmanuele Bishay, součástí programu bude „téměř jistě“ slavení mše svaté na stadionu v Káhiře v sobotu 29. dubna. Zde se očekává se přítomnost věřících z Jordánska a Libanonu a možná i afrických zemí.

Fatimští sourozenci budou svatořečeni

Papež František oficiálně uznal zázraky na přímluvu dvou fatimských dětí, sourozenců Franciska a Jacinty Martoových, a podepsal dekret pro jejich svatořečení.

Fatimské sourozence, kterým se v roce 1917 u portugalské Fátimy zjevila Panna Maria, by mohl za svaté papež prohlásit u příležitosti stého výročí uznaného zázraku v polovině května. František bude v tu dobu na návštěvě portugalského poutního místa.

Třem fátimským pasáčkům ovcí - Franciscovi a Jacintě Martoovým a jejich sestřenici Lúcii dos Santosové - se Panna Marie zjevila 13. května 1917. Poté se Panna Maria dětem údajně zjevila ještě několikrát a sdělila jim tři tajemství. Zjevení uznal biskup z nedalekého města Leiria za věrohodné až v roce 1930.

Naposledy z pohřbu otce kardinála

V sobotu 25. března 2017 krátce po jedné hodině odpolední byla do arcibiskupské hrobky v pražské katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha uložena rakev s tělem kardinála Miloslava Vlka. Hlavním celebrantem zádušní bohoslužby ve zcela zaplněném chrámu na Hradčanech byl kardinál Dominik Duka OP, kazatelem biskup František Radkovský a závěrečné pohřební obřady vedl olomoucký arcibiskup Jan Graubner.

Na slavnost dle organizátorů přišly čtyři tisícovky hostů. Posledního rozloučení se zúčastnila rodina, byli přítomni sídelní biskupové všech českých a moravských diecézí, pomocní biskupové, apoštolský nuncius v ČR Giuseppe Leanza, zástupci řádů, církevních hnutí a přibližně tři tisícovky dalších věřících.

Se všemi se loučím a těším se nashledanou,“ píše kardinál Miloslav Vlk ve své závěti; zemřel dne 18. března 2017 ve věku nedožitých 85 let a na poslední cestu jej vyprovodil Svatováclavský chorál.
Homilii otce Radkovského můžete najít zde.

Solidarita mezi moldavskými a olomouckými duchovními

Na sociální a zdravotní pojištění tří desítek katolických kněží, kteří působí v Moldavsku, se o Zeleném čtvrtku složí duchovní olomoucké arcidiecéze. K solidaritě s kolegy v nejchudší evropské zemi je svým listem vyzval arcibiskup Jan Graubner, který mimoto připomíná i další nástroje kněžské solidarity v rámci diecéze. Ke sbírce pro moldavské kněze se přidalo také sdružení Cesta 121.
Vyhlášená sbírka navazuje na loňský rok, kdy mezi sebou kněží během setkání v katedrále na Zelený čtvrtek vybírali peníze pro irácké duchovní.