Památka na Lidice v Římě

Řada událostí připomene v Římě 75. výročí tragické události vyhlazení Lidic.

Ve středu 31. května bude při generální audienci představen papeži Františkovi obraz Panny Marie Lidické českého malíře Zdirada Čecha. Plátno znázorňuje Pannu Marii z Palladia, která však má v rukou místo dítěte Ježíše jen prázdné plátno. Audience se zúčastní i dvě ženy, které tragické události v Lidicích přežily.

Tentýž den večer bude v římské bazilice Svatého Kříže v Jeruzalémě sloužena mše svatá za dětské oběti ozbrojených konfliktů, předsedaná kardinálem Pietrem Parolinem, státním sekretářem Svatého stolce, a koncelebrovaná kardinálem Dominikem Dukou a prelátem Suverénního řádu maltézských rytířů Jeanem Laffittem.

Symbolicky na Mezinárodní den dětí se uskuteční v sídle Maltézských rytířů v Římě mezinárodní konference o dětských obětech válek. Konference bude zahájena osobní vzpomínkou „lidických dětí“. Na konferenci vystoupí zástupci vatikánského Dikasteria pro službu integrálnímu rozvoji lidstva, UNICEF, EU a Rady Evropy.

1. června večer bude kardinál Duka slavit mši svatou ve svém titulárním kostele sv. Marcelina a Petra. Před bohoslužbou bude přinesen obraz Panny Marie Lidické, který zůstane ve zdejším presbytáři kostela.

Papež František: Zavraždění Koptové jsou mučedníci

Papež František prohlásil, že chce znovu potvrdit svoji blízkost k alexandrijskému patriarchovi koptské pravoslavné církve Tawadrosovi II. a vůbec celému egyptskému národu, který utrpěl „dalším aktem nespoutaného násilí“. „Oběti, mezi nimiž byly i děti, byly zabity poté, co se odmítly zřeknout křesťanské víry,“ řekl Svatý otec.

Papež pak ve své modlitbě požádal Pána, aby „přijal tyto odvážné svědky víry, tyto mučedníky, v pokoji a aby proměnil srdce teroristů“.

 Podle svědků pátečního incidentu autobus a další vozidla s kopty, kteří měli po pouštní cestě namířeno do kláštera svatého Samuela, zastavilo asi osm až deset maskovaných mužů ve vojenských uniformách a následně na věřící začali střílet. K útoku se přihlásil takzvaný Islámský stát. 

Na pohřeb sedmi obětí se v kostele v malé egyptské vesnici Dajr Džarnús dostavilo několik tisíc koptských křesťanů. Nářky a pláč se po chvíli proměnily ve vztek a mladí koptové zahájili protestní pochod, při němž prohlašovali, že budou svou víru bránit, napsala agentura Reuters

Při sobotní návštěvě Janova se papež František modlil za oběti útoku a truchlil nad skutečností, že mučedníků je v současné době více, než bylo v rané křesťanské éře.

Vyjářil účast i pozůstalým po nedávném útoku v Manchesteru

Ostrava-Opava má nového pomocného biskupa

V katedrále Božského Spasitele v Ostravě v neděli 28. května 2017 proběhla událost, která nemá v historii města obdobu: byl vysvěcen nový pomocný biskup Mons. Martin David. Je prvním  jednadvacetileté historii celé diecéze (vznikla v roce 1996 vydělením z olomoucké arcidiecéze). 

Dosavadní generální vikář diecéze přijal biskupské svěcení v zaplněném chrámu vkládáním rukou biskupa Františka Václava Lobkowicze, spolusvětiteli byli olomoucký arcibiskup Jan Graubner a brněnský biskup Vojtěch Cikrle. Ruce na jeho hlavu postupně vložili také další přítomní biskupové z České republiky i Polska a také apoštolský nuncius Giuseppe Leanza.

Mons. David se narodil v roce 1970 v Čeladné. Po maturitě na Středním odborném učilišti strojírenském v Kopřivnici začal pracovat jako mechanik strojů a zařízení ve státním podniku Tatra Kopřivnice. Od roku 1991  studoval teologii na Cyrilometodějské teologické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci. Na kněze byl vysvěcen v roce 2000. Následně působil ve farnostech Opava, Stěbořice a Hlavnice. V roce 2008 jej biskup Lobkowicz jmenoval generálním vikářem ostravsko-opavské diecéze. 

Papežovy návštěvy ze severní Ameriky

Papež František se ve středu setkal s Donaldem Trumpem. Během půlhodinového uzavřeného jednání spolu hovořili o ochraně života, svobody svědomí, míru ve světě a obraně křesťanských komunit na Blízkém východě. Podle vatikánského mluvčího Grega Burkea proběhlo setkání v „srdečné atmosféře“. Manželka amerického prezidenta Melanie také navštívila dětskou nemocnici Bambino Gesù.

František daroval Donaldu Trumpovi výtisky svých dokumentů Radost evangelia, Radost z lásky, Laudato Si‘ a podepsané poselství k letošnímu Světovému dni míru.

S papežem se nedávno setkal i kanadský premiér Trudeau. Mimo jiné vyzval papeže k návštěvě Kanady, aby se tam omluvil domorodým indiánům za špatné zacházení ze strany katolické církve. Indiánské děti musely v Kanadě po desítky let nuceně chodit do křesťanských internátních škol, kde byly odříznuty od své původní kultury s cílem asimilovat je. Někdejší premiér Stephen Harper se za to jménem své země kanadským indiánům a Inuitům veřejně omluvil již v roce 2008.

Křesťanská televize bude vysílat pro uprchlíky

Křesťanská satelitní TV SAT-7 se chystá v nejbližší době spustit vzdělávací program, který bude zacílený na potřeby uprchlíků a vnitřně vysídlených osob na Středním východě a v severní Africe. Vysílání vzdělávacího programu chce reagovat na fyzické, emociální, vztahové a duševní potřeby dětí, rodičů a učitelů a chce sloužit jako vzdělávací nástroj v oblasti Středního východu, obzvláště v Sýrii.

Satelitní televize je nejvýznamnější médium Středního východu, má k ní přístup více než 300 milionů lidí. Je to poprvé v historii světa, kdy můžeme vstoupit do 300 milionů domácností s křesťanským poselstvím!“ uvedl ředitel SAT-7 Johansen.

Johansen uvedl, že všechny programy vznikají na Středním východě a že stanice spojuje všechny křesťanské církve – katolickou, pravoslavnou a protestantské – v 19 zemích prostřednictvím vysílání, které prokazuje jednotu a diverzitu křesťanství. 

Johansen také zdůraznil, že podle nezávislých průzkumů většina diváků nejsou křesťané: „Je to pro ně šance se seznámit s tím, o čem ti křesťané mluví a co jsou zač – většina lidí na Středním východě se nikdy nesetkala s křesťanem a nikdy neviděla Bibli,“ řekl Johansen.

 

Náš kardinál Vlk

V těchto dnech vychází kniha Náš kardinál – jihočeské vzpomínky na Miloslava Vlka, která na 240 stranách zachycuje čtyři desítky příspěvků pamětníků či představuje některé zajímavé archivní dokumenty týkající se kardinálova života. I podporou vydání této publikace si lze připomenout jeho nedožité 85. narozeniny.

Knihu si můžete objednat na adrese: Radek Gális, L. M. Pařízka 3, 370 01 České Budějovice, tel. 602649292, e-mail: [email protected], cena Kč 250 plus poštovné, osobní odběr možný.

Vydání knihy můžete finančně podpořit zapojením se do podpůrného projektu na internetu na stránce: https://www.hithit.com/cs/project/3635/kniha-nas-kardinal-jihoceske-vzpominky-na-miloslava-vlka.