Aplikace na prázdniny

Nakladatelství Paulínky vydalo mobilní aplikaci S Bohem na cestách. Ta může doprovázet cestovatele, poutníka nebo turistu a vést jeho srdce k Bohu, aby se nechalo i v čase prázdnin naplňovat Božími dary. K aplikaci existuje také knížečka kapesního formátu.

Aplikace, která je k dispozici zdarma, obsahuje modlitby a zamyšlení pro dny volna, cestování, poznávání i na brigádu, žalmy pro různé příležitosti, zcela originální litanie poutníka, blahoslavenství a běda turistů, prosby o dary Ducha Svatého na dovolenou a další.

Zájemci si mohou zakoupit také stejnojmennou knížečku. Malý formát zaručuje, že opravdu může být vždy po ruce pro toho, kdo ani v čase volna nechce zapomenout na Boha.

Aplikace je k dispozici na Google Play, knížečka v nakladatelství Paulínky.

 

Rozšíření se dočkala také série oblíbených knih pro mladé YouCat: přibyl do ní nový český titul: DOCAT, který provádí čtenáře sociální naukou církve. Podle papeže Františka, který k publikaci napsal předmluvu, je sociální nauka revolucí lásky. „Velkolepá malá kniha“ má rozdmýchat v mladých lidech oheň, jenž promění svět. Ke knize existuje také anglická aplikace dostupná v Google Play nebo AppStore.

Američtí biskupové kritizují prezidenta za odstoupení od Pařížské dohody

Biskupové ve Spojených státech vystoupili s ostrou kritikou prezidenta Donalda Trumpa kvůli jeho rozhodnutí odstoupit od Pařížské dohody o klimatu
Předseda výboru pro mezinárodní spravedlnost a mír Biskupské konference USA Oscar Cantu zdůraznil v prohlášení vydaném krátce po prezidentově oznámení v Bílém domě, že „Písmo svaté stvrzuje hodnotu péče o stvoření a také vzájemnou péči v rámci lidské solidarity“, přičemž „Pařížská dohoda představuje mezinárodní závazek, který tyto hodnoty prosazuje“.

Prohlášení ČBK k návrhu vyznamenání kardinála Vlka:

Celé prohlášení podle cirkev.cz:

"Česká biskupská konference uvítala iniciativu Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, která navrhuje mezi jinými k vyznamenání prezidentu republiky kardinála Miloslava Vlka. Tento způsob návrhu vyznamenání je zcela v duchu zákona o udělování státních vyznamenání, je však podle něj v kompetenci prezidenta republiky, který z návrhů přijme, či koho dalšího navrhne sám na vyznamenání. Tyto definitivní návrhy pak podléhají kontrasignaci předsedy vlády ČR. Jako zástupci katolických věřících jsme vždy potěšeni, když je vyznamenán člověk, který osvědčil svou víru i občanské postoje a ukázal tak svým spoluobčanům dobrý příklad života."

Papež jmenoval českého psychologa do Papežské akademie pro život

Český dětský psycholog PhDr. Jaroslav Šturma byl jmenován řádným členem Papežské akademie pro život. O jmenování informovalo vatikánské tiskové středisko. Do instituce jej papež František jmenoval spolu s dalšími pěti desítkami biskupů, teologů, lékařů a dalších odborníků. Šturma se věnuje především tématu vývoje dětí a jeho poruchám. Je ředitelem Dětského centra Paprsek v Praze pro děti a mládež s postiženími. Vyučuje též na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy. 


(Foto: archiv hnutí Fokoláre)

Další ocenění pro profesora Halíka

Tomáš Halík v pondělí obdržel v polských Kielcích letošní cenu Per artem ad Deum (Uměním k Bohu), kterou každoročně uděluje Papežská rada pro kulturu za vynikající zásluhy v oblasti kultury, zejména za podporu dialogu mezi kulturami. Spolu s ním byli vyznamenáni polský astronom a teolog Michael Heller a německá umělkyně Claudia Henzlerová.