Papež František přidal nové kritérium pro svatořečení křesťanů

Obětovat vlastní život za druhé z nadpřirozené křesťanské lásky může být nově důvodem k blahořečení a svatořečení. V novém dokumentu Maiorem hac dilectionem (Větší lásku) to píše papež František. Dosud existovaly tři hlavní cesty vedoucí k úctě oltáře: mučednictví, dále tzv. hrdinské ctnosti nebo uznání starobylé úcty. Do žádné z těchto kategorií však nespadaly příklady mnoha křesťanů, kteří například zemřeli v důsledku nákazy při službě nemocným.

Jak píše papež František, aby oběť života mohla vést k blahořečení, je nutné prokázat čtyři kritéria: (a) svobodná a dobrovolná oběť života a hrdinské přijetí jisté a brzké smrti z důvodu nadpřirozené lásky (caritas), musí zde být také souvislosti mezi obětí života a předčasnou smrtí, (b) ctnosti, alespoň v běžné míře, až do smrti, (c) pověst svatosti a znamení, alespoň po smrti a (d) zázrak, který se odehraje po smrti světce na jeho přímluvu.

 Foto: Svatořečení Matky Terezy, Daniel Inabez / CNA

Kam v létě za sluncem a bohoslužbou

Letní období láká lidi k dovoleným, děti si užívají prázdnin a duchovní život má v tomto čase některá svá specifika. Jak si dopřát duchovní i tělesný odpočinek? Lze to spojit dohromady?

Připomínáme, že i letos můžete při svých toulkách po ČR využít on line aplikaci k vyhledávání římskokatolických bohoslužeb na území celé republiky.

Upozorňujeme na existenci nové verze webu cirkevnituristika.cz. Stránky jsou nově dostupné pro uživatele všech mobilních zařízení a nabízejí rychlé vyhledávání podle zvolených kategorií. Můžete zde rovněž zajistit rezervaci či si sestavit plán cesty. Nechybí ani kalendárium poutí, kde naleznete na dvě stovky záznamů. 

Lyonský případ údajného zneužívání je prokuraturou odložen

Francouzská prokuratura v Lyonu odložila případ kardinála Philipa Barbarina, u kterého neprokázala žádné trestní pochybení. Představitel tamější diecéze byl obviněn, že údajně nenahlásil případ sexuálního zneužívání ze strany jednoho z kněží.

Vyšetřování bylo zahájeno v únoru roku 2016 kvůli obvinění, že kardinál údajně nenahlásil zneužívání ve své diecézi a neposkytl pomoc oběti v souvislosti s trestnými činy z let 1990 a 1993, za které byl později stíhán diecézní kněz Jérôme Billioud.

Lyonský soud uvedl, že nedošlo „k žádnému pochybení“, protože žalobci bylo v době činu 17, resp. 20 let. Když se s ním pak v roce 2009 kardinál Barbarin osobně setkal, doporučil mu, aby jako plnoletý muž podal trestní oznámení, což také dotyčný udělal. Nelze tedy mluvit o jakémkoli zanedbání.

V prohlášení také diecéze vyjadřuje přání, aby média, která obsáhle informovala o obviněních z roku 2016, se stejným zájmem informovala i o současném rozhodnutí.

 

(Foto: Medef / CC BY-SA/ Cirkev.cz)

Poselství encykliky Laudato Sì se musí stát praxí

Papež František podpořil kampaň, jejímž cílem je mobilizovat nejméně 1 milion věřících tak, aby poselství encykliky Laudato Sì - O péči o společný domov vtělili do svých každodenních aktivit. Kampaň byla iniciována při příležitosti druhého výročí zveřejnění encykliky, jejímž hlavním tématem je ochrana životního prostředí ve vazbě na zdravý rozvoj společnosti a duchovního života.

Kampaň organizovaná Globálním katolickým klimatickým hnutím se obrací na všechny, kteří byli osloveni poselstvím encykliky Laudato Sì. Kampaň vyzývá k přijetí závazku ve smyslu pravidelné „modlitby za stvoření, oproštění života od zbytečných věcí a aktivit na ochranu našeho společného domova“.

Podpora Svatého otce je v souladu se současnými katolickými aktivitami na ochranu klimatu: papež František požádal německou kancléřku Angelu Merkelovou, aby otevřela téma Pařížské dohody na summitu G20, několik katolických organizací nedávno opustilo využívání fosilních paliv, Globální katolické klimatické hnutí se připojilo k výzvě dalších křesťanských skupin před summitem G7, aby vlády začaly urychleně jednat v oblasti ochrany klimatu a v nejvýznamnějším přírodovědném magazínu Nature byl publikován dopis vědců, politiků a náboženských představitelů o naléhavosti řešení klimatické změny.