Zákaz bezlepkových hostií? 

V neděli přineslo několik českých médií zprávu o údajném zákazu bezlepkových hostií, který měl vydat Vatikán. Tyto informace jsou bohužel chybné nebo zmatečné (např. lidovky.cz). Pro věřící, kteří trpí celiakií, se nic nemění: i nadále mohou přijímat tzv. nízkolepkové hostie (lidově nazývané také bezlepkové), které obsahují jen zanedbatelné množství lepku. Hostie zcela bez lepku se nevyrábí. Kdo by trpěl silnou alergií na lepek a nemohl přijmout ani tyto hostie, může přijímat Krev Páně – proměněné víno. Vždy se doporučuje, aby se věřící domluvil s knězem přede mší svatou na průběhu svatého přijímání, upřesnila ČBK.

Vatikán bojuje za Charlieho Garda

Svatý stolec bojuje za desetiměsíčního Charlieho Garda, který se narodil se vzácným genetickým onemocněním. Evropský soud pro lidská práva minulý týden umožnil lékařům v londýnské nemocnici jeho odpojení od dýchacích přístrojů, které by vedlo k udušení v hluboké sedaci. „Bránit lidský život, zejména je-li zasažený nemocí, je naše povinnost lásky, kterou Bůh svěřuje nám všem,“ zveřejnil papež František na Twitteru. 

Vatikánská diplomacie nyní zkouší veškeré možnosti k záchraně dítěte, kterému nabídla péči nemocnice Bambino Gesù v Římě vlastněná Svatým stolcem. Úsilí potvrdil i státní sekretář kardinál Pietro Parolin. „Uděláme vše, co je v našich silách“ pro „překonání právních překážek“, řekl podle deníku Vatican Insider. Překážky jsou podle něj způsobené tím, že rodiče nemohou převézt dítě z Velké Británie bez souhlasu tamějších autorit.

Vatikán tento týden také zvažoval udělení občanství pro malého Charlieho, avšak tato možnost by nevyřešila právní problémy.

Úřady totiž převoz dítěte povolí pouze tehdy, pokud by vatikánská nemocnice podpořila dosavadní lékařský postup z Británie, tedy pokud by byla ochotná odpojit dítě od dýchacího přístroje. „Tuto možnost však nemůžeme přijmout, uvedla ředitelka nemocnice Mariella Enocová.

 

Duchovní odkaz kardinála Meisnera

Ve středu 5. července 2017 zemřel emeritní kolínský arcibiskup kardinál Joachim Meisner ve věku 83 let. Oznámilo to kolínské arcibiskupství s tím, že Meisner pokojně zesnul během dovolené v bavorském Bad Füssingu. Pohřeb proběhne v sobotu 15. července od 10.00 v kolínském Dómu - katedrále sv. Petra.

Jeho duchovní závěť si můžete přečíst zde

 

Červencové zasedání ČBK

Ve dnech 6. a 7. července proběhlo na Velehradě 110. plenární zasedání České biskupské konference.
ČBK se rozhodla podpořit iniciativu za propuštění a získání aktuálních informací k případu biskupa čínské podzemní církve Petra Shao Zhumina. Taktéž oceňuje úsilí emeritního hongkongského biskupa kardinála Josepha Zena Ze-kiuna o zlepšení situace čínských katolíků. Na pozvání kardinála Dominika Duky jednání navštívil i řeckokatolický biskup a eparcha Mukačevské řeckokatolické eparchie na Ukrajině Milan Šášik. Informoval mj. o složité situaci na Ukrajině.

 

Situací biskupa čínské podzemní církve Petra Shao Zhumina je znepokojen i Vatikán
Biskup Zhumin z diecéze Wenzhou, který patří k podzemní katolické církvi neuznané čínskými úřady, byl letos 18. května zatčen policií. Po zhruba měsíci se znovu objevil na letišti ve Wenzhou, kde se k němu při výdeji zavazadel přiblížilo několik mužů. Ti jej doprovodili k autu a odvezli na neznámé místo. Od té doby není o biskupovi nic známo.

Na kritiku z Říma reagoval mluvčí čínského ministerstva zahraničí Lu Kang. „Čína se staví proti tomu, aby jakákoliv země zasahovala do čínských vnitřních záležitostí,“ uvedl mluvčí. „Stejně jako ostatní země, i my posilujeme své řízení náboženských záležitostí,“ řekl také.

 

Kardinál Pell se bude hájit před australským soudem. Byl obviněn z pohlavního zneužívání

Kardinál George Pell, prefekt vatikánského Ekonomického sekretariátu, byl v Austrálii obviněn ze sexuálního zneužívání, k němuž mělo údajně dojít v 70. letech. Církevní představitel obvinění pokládá za falešná a soudní proces vítá, neboť mu umožní definitivně prokázat svou nevinnost. Jak také uvedl, kvůli lepšímu průběhu soudu dočasně opouští Vatikán.

„Tyto otázky jsou předmětem vyšetřování již téměř dva roky. Zprávy pronikaly do médií. Jedná se o osobní likvidaci a již více než měsíc vycházela prohlášení, že rozhodnutí ohledně obvinění přijde ‚bezprostředně brzy‘. Nyní jsem rád, že se mohu konečně hájit před soudy. Zdůrazňuji svou nevinnost ve věci těchto obvinění. Jsou falešná. Samotná myšlenka na sexuální zneužívání je mi odporná," prohlásil kardinál

 

 

(Zdroj fotografií: ČBK/Cirkev.cz)