Papež proti eutanazii 

Papež František nařídil belgické pobočce katolické kongregace Brothers of Charity, aby přestala nabízet možnost eutanazie ve svých psychiatrických zařízeních. Tiskové středisko Svatého stolce potvrdilo, že papež osobně schválil odeslání dopisu, ve kterém vyzval organizaci, aby nejpozději do konce srpna ukončila tuto praxi ve všech svých 15 centrech v Belgii.

Papež František také požádal členy výboru organizace, aby podepsali společný dopis jejich nejvyššímu představenému s deklarací, že „plně podporují učení církve, které stanoví, že lidský život musí být respektován a chráněn zcela absolutně od početí až k přirozenému konci.“

Ti, kteří odmítnou tento dopis podepsat, budou čelit sankcím ve smyslu kanonického práva, přičemž samotná charitativní organizace může čelit právním krokům či dokonce exkomunikaci, pokud svůj postoj nezmění.

Lze přispívat na obnovu kostela v Třinci-Gutech

Lidé už mohou přispívat do veřejné sbírky na obnovu dřevěného kostela Božího těla v Třinci-Gutech na Frýdecko-Místecku, kterou vyhlásila radnice. Peníze mohou posílat na zvláštní účet číslo 7657654/0300 zřízený u Československé obchodní banky.

Třinecká starostka Věra Palkovská (SNK) už v pondělí řekla, že peníze, které se na účtu sejdou, budou sloužit pouze na obnovu kostelíku. Sbírka podle ní nebude mít žádný finanční limit. 

Biskupství ostravsko-opavské, které je majitelem kostela, oznámilo, že nový kostel se začne stavět pravděpodobně příští rok na podzim a hotový by měl být na jaře 2019. Náklady na stavbu nyní odhaduje na 20 milionů korun. Z velké části by je měla pokrýt pojistka. Peníze z vyhlášené sbírky by se pak měly použít především na vybavení interiérů.

Kostelík Božího Těla zůstává ve vzpomínkách těch, kteří jen pravidelně navštěvovali nebo si jej prohlédli jako turisté. Na závěr oprav, které probíhaly v letech 2011 až 2013, byl interiér kostela důkladně fotograficky zdokumentován. Virtuální prohlídka, která je snadno dostupná na internetu, zachovala pro budoucí generace to, co plameny nenávratně zničily. Nově ji najdete ve větším rozlišení na stránce http://prohlidky-virtualni.cz/guty/

Papež František projevil soustrast po útoku na nigerijské křesťany

Papež František vyjádřil soustrast pozůstalým po útoku na věřící při nedělní bohoslužbě v katolickém kostele sv. Filipa ve městě Ozubulu v jihovýchodní části Nigérie. Neznámí ozbrojenci při útoku zabili nejméně 11 lidí a dalších 18 zranili.

Podle policie měl útok kriminální pozadí a souvisel s konfliktem místních obyvatel s členem komunity, který žil mimo Nigérii.