Slovenský mučedník Titus Zeman bude blahořečen

Mučedník za duchovní povolání, slovenský salesián Titus Zeman, bude blahořečen v sobotu 30. září v Bratislavě. Jeho rozhodnutí pro kněžství a salesiánství bylo v 50. letech draze zaplaceno, vysokou daň mu vyměřila komunistická zvůle.

Program započne slavnostní vigilií již v pátek večer a skončí děkovnou mší svatou v neděli. Hlavní program povede delegát Svatého Otce, prefekt Kongregace pro blahořečení a svatořečení, salesiánský kardinál Angelo Amato.

 

 

Biskupové jedají o pastoraci migrantů 

Dnes v Římě započalo avidelné výroční setkání biskupů a zástupců Rady evropských biskupských konferencí (CCEE), kteří mají na starost pastorační péči migrantů. V rámci jednání se kromě jiného účastníci setkají na audienci s papežem Františkem a budou debatovat s představiteli sekce pro migranty a uprchlíky vatikánského Dikasteria pro službu integrálnímu lidskému rozvoji.

Jednání zahájí prezentace zprávy o práci biskupských konferencí týkající se pastorační péče migrantů, kterou přednese profesor milánské univerzity Gian Carlo Blangiardo. Poté se bude diskutovat o současných problémech jednotlivých zemí ve vztahu k přijímání a integraci migrantů.

Další zasedání rady, tentokrát na téma mladých, se bude poprvé v historii konat v Bělorusku.  Společně s tamější katolickou komunitou budou evropští biskupové slavit výročí 750 let od první písemné zmínky o Minsku a 500 let od vytištění Bible v běloruštině. Hlavním tématem konference bude současná situace mladých lidí a o přínosu církve při budování společné Evropy.

Papež František vyzval k míru ve střední Africe

Svatý stolec vyzval na zasedání Valného shromáždění OSN k obnovení dialogu ve Středoafrické republice a také k účinnějším akcím na ochranu civilních obyvatel všech náboženských skupin. Řekl to arcibiskup a vatikánský sekretář pro mezinárodní vztahy Paul Gallagher.

Podle něj je Svatý stolec „hluboce znepokojen“ eskalací konfliktu ve Středoafrické republice, kterou papež František navštívil v listopadu 2015. Dále pak ocenil roli stabilizační mise OSN (MINUSCA), která udržuje mír v hlavním městě Bangui, a zároveň vyzval k větší ochraně civilních obyvatel bez ohledu na jejich náboženskou příslušnost.

„Nejzranitelnějšími osobami v konfliktu jsou ženy a děti, a proto vyzývám misi MINUSCA, aby bránila jejich důstojnost, zaručila jejich osobní bezpečí a svobodu pohybu a chránila je před ozbrojenou agresí a jakoukoliv formou zneužívání,“ uvedl arcibiskup v prohlášení Tiskového střediska Svatého stolce.