Čeští křesťané pomáhají Američanům zasaženým hurikánem Harvey

Představitelé české katolické církve se rozhodli pomoci lidem v oblastech, které o víkendu zpustošil ničivý hurikán Harvey. Jako výraz solidarity poskytnou arcidiecézi Galveston-Houston celkem 23 tisíc USD, které jsou určené na podporu lidí zasažených touto přírodní katastrofou. Do pomoci se zapojila Česká biskupská konference (ČBK), Charita ČR, Arcibiskupství pražské, Arcidiecézní charita Olomouc, Arcidiecézní charita Praha, Charita Kyjov a Charita Otrokovice. Přidat se může každý zájemce.

 „Rychlou finanční podporu lidí, kteří jsou nyní za oceánem v akutní nouzi, chápu jako projev solidarity potřebným bez rozdílu, která by měla být křesťanům vlastní. Američané naší církvi v minulosti také mnohokrát pomohli, a nyní je dobrá příležitost, jak jim to alespoň částečně oplatit. Hurikán navíc zasáhl oblast, která je domovem mnoha našich krajanů, o to víc má pomoc z ČR pro místní komunitu smysl,“ říká generální sekretář ČBK Stanislav Přibyl.

ČBK a Charita ČR pomůžou každá částkou 5000 USD, Arcidiecézní charita Olomouc taktéž 5000 USD, Arcibiskupství pražské zašle na účet arcidiecéze 3000 USD, Arcidiecézní charita Praha vyčlenila rovněž částku 3000 USD, Charita Kyjov poukáže 1000 USD a Charita Otrokovice také 1000 USD. Ti, kteří se chtějí k pomoci přidat, mohou využít korunový sbírkový účet Charity ČR číslo 55660022/0800 u ČS, VS 5150.

Podle posledních zpráv má hurikán Harvey na svědomí už několik desítek obětí na životech. Odhaduje se, že celkové náklady na obnovu zdevastovaných území budou vyšší než 120 miliard dolarů. K tragédii se vyjádřil i papež František, který včera zaslal kardinálu DiNardovi soustrastné poselství, podobně k modlitbě vyzval i kardinál Dominik Duka

 

Vatikánský sekretář se setkal s ruskými představiteli 

Vatikánský státní sekretář kardinál Pietro Parolin završil svou čtyřdenní návštěvu Ruska. V přístavním městě Soči se setkal s prezidentem Vladimirem Putinem, v Moskvě s ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem, patriarchou pravoslavné církve Kirillem a metropolitou Hilarionem z oddělení zahraničních vztahů Moskevského patriarchátu. Mezi tématy setkání byl například mír ve světě, ekumenismus s ruskou pravoslavnou církví, ochrana pronásledovaných křesťanů nebo vztahy Ruska a Svatého stolce.

 Kolumbie: Papežova návštěva bude podporou míru a usmíření

Papež František se chystá na zahraniční cestu do Kolumbie, kde bude pobývat od středy 6. září do pondělí 11. září. Bude třetím papežem, který navštíví tuto latinskoamerickou zemi, před ním tak učinil Pavel VI. a sv. Jan Pavel II. v roce 1986. Jeho návštěva přichází v době, kdy se Kolumbie začíná vzpamatovávat z občanské války, která v zemi trvala desítky let.

V loňském roce vláda totiž podepsala mírovou dohodu s guerillovou protivládní organizací FARC (Revoluční ozbrojené síly Kolumbie). Tím byl ukončen konflikt, který trval 52 let a zanechal za sebou 260 tisíc mrtvých, 60 tisíc nezvěstných a více než 7 milionů lidí muselo odejít ze svých domovů.

Dřívější britský velvyslanec u Svatého stolce Nigel Baker uvedl, že návštěva papeže Františka je „extrémně důležitá“, neboť přichází na počátku národního mírového procesu po ukončení konfliktu s hlavní guerillovou skupinou, což mnozí nepovažovali za vůbec možné.

V Olomouci proběhne veřejná akademie k 800. výročí narození sv. Bonaventury

Na půdě olomoucké Cyrilometodějské teologické fakulty UP proběhne 27. září 2017 veřejná akademie věnovaná sv. Bonaventurovi z Bagnoregia. Událost, která je součástí připomínek 800. výročí narození františkánského učitele církve, je otevřená všem zájemcům.

V rámci akademie, která začne ve středu ve 14.30 hodin, vystoupí odborníci, kteří se sv. Bonaventurou ve svých pracích seriózně zabývali: prof. Ctirad Václav Pospíšil z Cyrilometodějské teologické fakulty UP a Katolické teologické fakulty UK, doc. Tomáš Nejeschleba z Filosofické fakulty UP a proděkanka CMTF UP Lucie Cincialová. Univerzita Palackého v Olomouci je jediná česká univerzita, na níž působí tři význační čeští odborníci na Serafického učitele, jak je sv. Bonaventura nazýván, a jeho teologické, spirituální a filosofické myšlení.

800. výročí narození sv. Bonaventury bude připomenuto také v rámci vzdělávacích pořadů Radia Proglas.