Betlém a vánoční strom jsou symbolem Božího soucitu, řekl papež

Svatý otec poděkoval všem dárcům, kteří se podíleli na vytvoření vánoční atmosféry na svatopetrském náměstí v Římě. Dárci z celého světa přispěli k vybudování letošní scény Narození Páně a k postavení 28 metrů vysokého vánočního stromu.

Svatý otec se setkal se zhruba 4000 lidí z různých delegací ve vatikánské audienční aule. Byli mezi nimi zástupci jihoitalského benediktinského opatství Montevergine, kteří darovali betlémskou scénu, zástupci polských diecézí, kteří přispěli vánočním stromem a děti s onkologickým onemocněním, které vyrobily různé dekorace.

Svatý otec prohlásil, že betlémská scéna a vánoční strom se každoročně stávají symbolem soucitu našeho nebeského Otce a jeho účasti a blízkosti s lidmi, aby pocítili, že nejsou opuštění, ale že jim je nablízku navzdory všem potížím kolem nás.

Australská církev zahájila Rok mládeže

Rok mládeže v Austrálii v minulých dnech započal a uzavře se v listopadu 2018. Je symbolickým připomenutím desetiletého výročí Světových dnů mládeže v Sydney. Rok mládeže organizuje Australská biskupská konference a jeho cílem je doprovázet mladé lidi, kteří hledají své místo ve světě.

Australští biskupové zdůraznili, že rok mládeže ale není jen pro mladé lidi, ale pro celou církev. „Chceme, aby celá církev obrátila svou pozornost k mládeži. Mladí lidé musí cítit, že jim církev naslouchá a rozumí. Kromě toho musí cítit, že se církev o ně stará a zajišťuje jim bezpečné místo ve světě.“

Jaký dárek k Vánocům? 

Nevíte čím letos pod stromečkem obdarovat svoje nejbližší? Co třeba klášterními produkty? Máte na výběr mezi marmeládou, sušenkami, sušenými bylinkami, čaji, vínem, pivem, tinkturami, ale třeba i přírodní kosmetikou, obrázky, knihami či zdobenými svíčkami. Seznam klášterů a kongregací s jejich sortimentem připravil portál Církev.cz

Papež evangelizuje na Twitteru už pět let

V těchto dnech uplynulo už pět let od chvíle, kdy papež Benedikt XVI. zveřejnil na oficiálním papežském twitterovém účtu - @Pontifex - první Tweet. Tento historický Tweet zněl: "Milí přátelé, jsem rád, že se s vámi můžu setkat prostřednictvím sociální sítě Twitter. Děkuji vám za vaše velkorysé přijetí a všem vám žehnám z celého srdce." Jeho twitterový účet v současnosti navštěvuje více než 40 milionů sledujících v 9 jazykových mutacích.

Papež František následně rozšířil svojí přítomnost na sociálních sítích tím, že dne 19. března 2016 spustil svůj účet na Instagramu - @Franciscus - který má nyní více než 5 milionů sledujících.

Arcibiskup Becciu řekl, že se papež František ironicky považuje za "digitálního dinosaura", ale zajímá ho tento svět a chce být ovšem podrobně informován. Řekl, že papež „čte s radostí Tweety, které se chystá publikovat, a schvaluje je s velkým nadšením“.

Vietnamští katolíci budou o Vánocích pomáhat chudým a dětem

Zhruba 10% obyvatel Vietnamu žije pod hranicí chudoby a dalších 5% je jí ohroženo. Kromě toho zhruba 1,5 milionu dětí se nachází v obtížné životní situaci. Různé neziskové a charitativní organizace proto chystají v období nadcházejících svátků řadu iniciativ na pomoc těmto vyloučeným skupinám obyvatel. 

Jako odpověď na výzvu papeže Františka týkající se péče o chudé, připravila Caritas Saigon ve spolupráci s dalšími organizacemi vánoční festival pro zhruba tři tisíce dětí, které žijí v obtížných podmínkách.


Foto: Patrik M. Loeff/CC BY-NC-ND 2.0

Vatikán: Světový obchod musí být solidárnější

Nevyvážené a nespravedlivé obchodní vztahy vytváří sociální vyloučení a nerovnost, snižují lidskou důstojnost a opomíjí společné blaho lidstva. Zdravá světová ekonomika potřebuje efektivnější způsob interakce, aby byl zajištěn ekonomický rozvoj a blahobyt všech zemí, nikoli jen několika. To řekl stálý pozorovatel Svatého stolce při OSN arcibiskup Ivan Jurkovič na 11. zasedání Světové obchodní organizace (WTO), které se konalo v uplynulých dnech v argentinském Buenos Aires.

Arcibiskup také vyzdvihl skutečnost, že globální obchod v uplynulých desetiletích pomohl v rozvojových zemích více než miliardě lidí vymanit se z chudoby, což vedlo ke snížení globální úrovně extrémní chudoby. Dodal však, že tyto přínosy nejsou sdíleny rovnoměrně, zejména mezi nejméně rozvinutými zeměmi.