V únoru můžeme v rámci naléhavého úmyslu Apoštolátu modlitby zvláště pamatovat na duchovní plody mimořádného Dne modliteb a půstu vyhlášeného na 23. února 2018 a zvláště se modlit za obyvatelstvo Demokratické republiky Kongo a Jižního Súdánu. 


(Ilustrační foto: B. Petrik / CNA, Cirkev.cz)

„Vzhledem k trvajícím tragickým konfliktům v různých částech světa vybízím všechny věřící k účasti na zvláštním Dnu modlitby a půstu za mír v pátek 23. února prvního postního týdne. Obětujeme jej zejména za obyvatelstvo Demokratické republiky Kongo a Jižního Súdánu. Stejně jako jindy při podobných příležitostech zvu také bratry a sestry, nekatolíky a nekřesťany, aby se přidali k této iniciativě způsobem, který budou považovat za vhodný, a tedy všichni společně.“ Pomoc i naší modlitbou s papežem Františkem, aby my lidé šťastnější polokoule si uměli položit otázku: „Co mohu učinit pro mír?“ A František pokračuje: „Zajisté se můžeme modlit, ale nejenom to. Každý může konkrétně odmítat násilí, nakolik to na něm nebo na ní závisí. Vítězství dosažené násilím je totiž falešné, avšak práce pro mír prospívá všem!“ 

Všeobecný papežův úmysl na měsíc únor pak zní: „Ne“ korupci: Aby se nenechali korupcí ovládnout ti, kdo mají materiální, politickou nebo duchovní moc.